NEIZVJESNOST Koliko će još dugo Sajam moći poslovati u krizi?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Mnoge su se tvrtke u ovoj godini našle u nazavidnoj situaciji jer im je koronakriza zaustavila sve prihode. Među njima svakako je i Bjelovarski sajam koji je ostao bez organizacije najvećih poljoprivrednih manifestacija u regiji, a samim time i bez planiranih prihoda za rad. Direktor tvrtke Davorin Posavac otkriva stvarno stanje Bjelovarskog sajma, odnosno pojašnjava dolaze li radnici i dalje na posao.

-S obzirom na zadnju Odluku Vlade Republike Hrvatske kojom su donesene mjere zabrane održavanja sajmova, a znamo kako nam je također bilo zabranjeno organiziranje Proljetnog i Jesenskog sajma, djelatnici odjela prodaje ostali su  bez potrebe za obavljanjem radnih zadataka jer potrebe za organizacijom sajamske manifestacije trenutno ne postoje – pojašnjava Posavac i dodaje kako se ta odluka odnosi samo na zaposlenike odjela prodaje koji nisu dobili otkaze. Plaće će im uredno, napominje direktor, biti isplaćene 15. prosinca 2020. godine, i to u punom iznosu bez umanjenja.

Direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac

Činjenica jest da su zbog izostanka sajamskih manifestacija, u tvrtci ostali bez velikog dijela prihoda pa se nameće pitanje čekaju li zaposlenike određene restrikcije poput smanjenja plaća i otpuštanja.

-Dosad nas nitko od medija nije pitao kako funkcioniramo od perioda izdane zabrane rada od mjeseca ožujka ove godine koja se i dalje nastavlja. Unatoč svim zabranama održavanja sajamskih manifestacija i neostvarenim prihodima, nastavili smo poslovati na način da smo podmirili sve obveze prema državi, isplatili plaće zaposlenicima sa svim doprinosima, plaćali obveze dobavljačima, a proveli smo i određene investicije. Za sve navedeno nismo dobili nikakvu potporu niti podignuli bilo kakve kredite nego smo sve financirali iz naših vlastitih financijskih sredstava – istaknuo je Posavac i dodao kako je Bjelovarski sajam ujedno isplatio i dividende Gradu Bjelovaru i Bjelovarsko – bilogorskoj županiji.

-Isplatili smo dividendu u iznosu od 212.773,00 kune osnivačima, i to BBŽ 60 posto i Gradu Bjelovaru 40 posto, razmjerno prema visini u osnivačkoj strukturi poduzeća. Smatramo da sredstva koja su umjesto nas utrošili naši osnivači također imaju kvalitetnu realizaciju kroz neki od projekata u BBŽ i Gradu Bjelovaru. Isplata dividende trenutno nije ugrozila poslovanje Bjelovarskog sajma – pojasnio je Posavac i dodao kako će u slučaju nastavka aktualnih mjera i okolnosti vezanih uz javna okupljanja i nemogućnost održavanja Sajamskih manifestacija, poslovanje Bjelovarskog sajma sasvim sigurno biti ugroženo.

-Sigurno da neće biti lako ako mjere koje trebaju biti donesene neće biti primjenjive i na sajamsku industriju koja do sada nije uopće razmatrana niti potpomognuta nikakvim financijskim ili drugim mjerama. U kontaktu smo i s drugim europskim sajmovima koji također žive s istim problemima i očekuju neke konkretnije mjere i oblike potpore za izgubljenim poslovnim prihodima na koje je utjecao virus Covid 19 – zaključio je direktor.

Inače, na Bjelovarskom sajmu zaposleno je devet osoba, a zbog izostanka održavanja Proljetnog i Jesenskog sajma u 2020. godini, tvrtka je izgubila čak 94 posto godišnjih prihoda. Posluju isključivo zbog pozitivnih rezultata rada iz prethodnog perioda, zaključio je Posavac.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!