IZVJEŠĆE IZ BOLNICE Oni koji završe na mehaničkom disanju, teško se vraćaju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Kao i u svim drugim dijelovima zemlje, stanje u bjelovarskoj Općoj bolnici kad je u pitanju koronavirus – nije sjajno. Ali nije niti kritično kao, primjerice, u sjevernim županijama, odaje prvi čovjek bolnice, ravnatelj Ali Allouch. Naime,  priljev bolesnika u stalnom je porastu, no taj porast nije nagli.

-Moram pohvaliti naše sugrađane na povjerenju i na disciplini jer bez njihovog odgovornog ponašanja, te brojke oboljelih bile bi znatno veće – svjestan je ravnatelj Allouch.

Stanje s oboljelim zdravstvenim djelatnicima također nije baš dobro, no sustav ipak funkcionira. Trenutno je u bolnici 20-ak zaposlenih pozitivno na covid, a otprilike toliko ih je u samoizolaciji.

Ravnatelj bolnice dr. Ali Allouch

-Iskoristivost slobodnih kreveta trenutno varira od 65 do 75 posto, a trenutno u bolnici leži 36 covid bolesnika te je još nekolicina osoba na opservaciji. Kao i svi drugi, pripremamo se za težu fazu, razmišljamo o novim kapacitetima i moramo biti spremni. Kao što smo ranije i obećali, naši građani moraju imati smještaj u našoj ustanovi. Zaduženi smo i vodimo brigu o njihovom zdravlju – istaknuo je ravnatelj.

Inače, na respiratoru je u Općoj bolnici Bjelovar šest pacijenata, a kako sam ravnatelj kaže, kad pacijenti dođu do tog stanja da ih se intubira te da za disanje trebaju pomoć mehaničke sprave, odnosno respiratora, njihovo stanje uistinu nije dobro.

-To je zadnja mjera, to je znak da čovjek ne može samostalno disati i da je došlo do pogoršanja stanja. Ne bih govorio o postocima za oporavak kod takvih ljudi, no pohvalio bih se činjenicom da je u našoj bolnici kroz ovo vrijeme dvoje ljudi uspješno skinuto s respiratora, te oni sada dišu samostalno i oporavljaju se – iskren je Allouch.

Inače, osim bolesnika koji su na respiratoru, u bjelovarskoj bolnici ima i onih koji dišu uz pomoć aparata za koji nije potrebna intubacija, a pomaže oboljelima s respiratornim poteškoćama.

Ravnatelj i dalje poziva sve sugrađane na odgovornost jer samo zajedničkim zalaganjem ova se pandemija može pobijediti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!