RODITELJI VRTIĆARACA LJUTI Zovu nas da dođemo po djecu i zbog najmanjeg šmrcanja!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Zbog pojačane lokalne transmisije koronavirusa, brojni su građani, ali i ustanove i institucije na pojačanom oprezu. Posebno se to odnosi na škole i vrtiće u kojima se ovih dana skače na svako dječje šmrcanje i kašljucanje. Tvrde to roditelji bjelovarskih vrtićaraca koji su pomalo i ogorčeni jer ih, kažu, odgojiteljice za svaku sitnicu zovu da dođu po dijete pod izlikom da je bolesno.

-U dva navrata su me zvali iz vrtića da dođem po sina jer kašljuca. I prvi put me to začudilo jer kod kuće nismo primijetili da ima bilo kakvih problema. Nije kašljao, kihao, nije ima povišenu temperaturu koju mu provjeravamo svakog jutra prije odlaska u vrtić – priča nam Bjelovarčanka Valentina, majka 4-godišnjeg dječaka. Dodaje kako joj je na odlasku iz vrtića rečeno da ne dovodi dijete nazad, sve dok ono ne ozdravi.

-Od čega će ozdraviti kad uopće nje bolestan! Razumijem da su u vrtićima, posebno privatnim, ovih dana jako oprezni pa ponekad pušu i na hladno, ali mnogim roditeljima je problem u takvim situacijama zbrinuti dijete jer nemaju svi ‘baka servise’ – kaže naša sugovornica.

U vrtićima pak tvrde kako u opisanim pozivima roditeljima nema ništa sporno te kako se svi drže preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i resornog ministarstva.

-Roditelje zovemo da dođe po dijete ako ono ima temperaturu višu od 37,3 stupnjeva i ako dijete ima izražene druge simptome, kao što su kašalj, curenje nosa, ako je dijete indisponirano, sjedi, miruje i ne osjeća se dobro – tumači Anna Lauš, ravnateljica Dječjeg vrtića Bjelovar.

I u Dječjem vrtiću Osmijeh tvrde kako ne zovu roditelje za svaku sitnicu.

-Odgojitelji, ravnateljica, stručni suradnici i medicinske sestre dugo prate djecu i mislim da svi već možemo procijeniti kad djetetu curi nos, a kad ima neke druge simptome koji bi upućivali na bolest. Danas su svi pojačano oprezni zbog Covida i možda ponekad pretjerano reagiramo, no moramo misliti i na sigurnost drugih oko sebe – kaže Dijana Matoš, psihologinja u Dječjem vrtiću Osmijeh.

U vrtićima ipak priznaju kako pozivi roditeljima da dođu po djecu posljednjih dana nisu rijetkost.

-Na žalost, u ovo doba godine vladaju i druge respiratorne infekcije i viroze, te bolesti nisu nestale s koronom. I prije epidemije bismo u takvim situacijama zvali roditelje da dođu po djecu, a sada moramo biti posebno na oprezu – kaže Senka Ivanušec, ravnateljica Dječjeg vrtića Ciciban.

U svim vrtićima napominju kako im je jasno da su mnogi roditelji ovih dana pod dodatnim pritiskom zbog promjena koje je svima donijela epidemija te da im je često teško organizirati sve obveze, no oni tvrde – protiv naputaka epidemiologa ne mogu!


PODIJELI S PRIJATELJIMA!