LIJEČNICI PRESELJENI! Pacijentima niti riječi, zakonitost ispituje Liječnička komora

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nakon što smo nedavno pisali kako je nastala pobuna dijela liječnika opće prakse koji su se doslovno preko noći morali preseliti iz prostora u kojem su godinama u najmu, a koji je dio kapaciteta Opće bolnice Bjelovar, slučaj se, kako se bar čini, pozitivno rješava i to u korist pacijenata. No, ono što je zbunjujuće jest da u ovome trenutku pacijenti nemaju obavijest da njihove liječnice danas ne rade, kao niti kad će ponovno proraditi i ono najvažnije – gdje ih mogu pronaći.

Podsjetimo, prostor u kojima su godinama radili, ravnatelj bolnice, uz podršku županijskog Stožera, namjerava pretvoriti u sekundarni centar za prihvat covid bolesnika, a liječnici su se pobunili jer ih, tvrde, nitko od nadležnih na vrijeme nije službeno obavijestio o tome.
Vijest kako su jučer tokom poslijepodnevnih i večernjih sati, ordinacije dr. Jelene Šigir Majcan, dr. Ljiljane Runjić i dr. Željke Vendler-Čepelak preseljene u nove prostore i to uz pomoć HGSS-a, a uz budno oko ravnateljice Doma zdravlja Ljubice Čaić koja je i sama ponudila pomoć, potvrdila nam je dr. Jelena Šigir Majcan.

-Mi se sada nalazimo u sklopu dječjeg dispanzera, tamo gdje je bila ambulanta Centra obiteljske medicine. Kad ćemo proraditi, ne znamo. Čekamo da nam se spoje telefoni i računala – kazala je dr. Majcan koja se nada da će se to dogoditi početkom sljedećeg tjedna. Kaže kako je taj dio na Domu zdravlja. Inače, dr. Majcan sada će dijeliti ambulantu s dr. Runjić, a je li time zadovoljna, teško joj je i samoj reći.
-Čim se mora raditi u dvije smjene, to je nešto što nas ne zadovoljava, ali takva je situacija. Nemamo izbora, prisiljeni smo to prihvatiti. Što se tiče samih uvjeta, mi sada imamo ambulantu, previjalište, sanitarne čvorove, i to je sve u redu, no naše medicinske sestre nemaju svoj prostor za odložiti stvari, to će se morati u hodu improvizirati. Dodatna nepogodnost svakako je i činjenica da u 13 sati, nakon primjerice, prve smjene moramo brzo izaći van jer već dolaze pacijenti druge liječnice – zaključila je Šigir Majcan. Sve su to razlozi zašto se doktorica nada da će se, nakon što koronakriza završi, ipak vratiti u svoje stare prostore gdje su ipak imali znatno bolje uvjete za rad.

Važno je napomenuti kako je dr. Vendler Čepelak sada u poliklinici Coner, dijeli ambulantu s dr. Grganićem, dok je Patronažna služba, prema saznanjima dr. Šigir Majcan pored ureda ravnateljice Čaić, dakle u jednoj većoj prostoriji za sastanke. Cijela je situacija komplicirana, a liječnice i dalje ne znaju kakva će im biti budućnost i uvjeti rada. To je ono što utječe i na njihovo psihofizičko stanje, priznaje dr. Šigir Majcan koja je otkrila i kako se u cijelu situaciju koja je nastala, uključio i predsjednik Županijskog povjerenstva Hrvatske liječničke komore za Bjelovarsko-bilogorsku županiju dr. med. Goran Povh.
-Doktor Povh je porazgovarao sa mnom, a postavljeno je i pitanje od odvjetnika Hrvatske liječnike komore je li sve bilo u skladu sa zakonom. Dani su nam i određeni savjeti, nadležni su upoznati sa svime, a ono što je najvažnije – dano nam je do znanja da je ova situacija ipak bila protupravna – zaključila je dr. Šigir Majcan kojoj su i dalje pacijenti na prvom mjestu i stoga je i ovo preseljenje “muški” podnijela, baš kao i njezine kolegice liječnice.

Iako smo pokušali doći do ravnateljice županijskog Doma zdravlja, Ljubice Čaić, a poslali smo i službeni upit o tome gdje su liječnici preseljeni i kada će ponovno moći primati pacijente, do objave ovog članka odgovor nismo dobili.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!