NOVI SLUČAJEVI Zaraženih od jučer 154, tri su osobe preminule

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – Na području Koprivničko-križevačke županije u posljednja 24 sata potvrđena su 154 nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Na području KKŽ trenutno su aktivna 972 slučaja koronavirusa, ozdravilo je 136 osoba, a na bolničkom liječenju nalazi se 85 osoba. U OB Koprivnica preminule su tri osobe pozitivne na koronavirus (1936., 1945. i 1951. godište) koje su u kliničkoj anamnezi imale i druge dijagnoze.

Nastava u školama i dalje se odvija kontaktno uz primjenu svih epidemioloških mjera i  preporuka. Trenutno je zabilježeno 80 učenika s pozitivitetom na koronavirus, 758 ih je u samoizolaciji, a  pozitivno je i 30 nastavnika te je njih 39 u samoizolaciji. Što se tiče nenastavnog osoblja, 12 osoba je pozitivno, a u samoizolaciji ih se nalazi 22. Zbog epidemioloških okolnosti 27 razreda nastavu pohađa online putem, kao i Osnovna škola Gola (18 razreda) te Osnovna škola „Braća Radić“ Koprivnica (39 razreda).

Iz Stožera podsjećaju kako je započelo izuzimanje uzoraka sa sumnjom na SARS – CoV-2 virus u Križevcima i Đurđevcu. Ispostave COVID-19 ambulante smještene su u stambenim kontejnerima koji su ranije postavljeni u sklopu  domova zdravlja u Križevcima i Đurđevcu, a uzorkovanje provode zdravstveni timovi županijskog Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu radnim danom od ponedjeljka do petka u terminu od 08 do 09 sati, dok će se subotom uzorkovanje provoditi samo u COVID-19 ambulanti u Koprivnici.

Važno je napomenuti da se uzorkovanje provodi isključivo uz uputnicu koju pacijentima koji su prošli primarnu fazu trijaže izdaju liječnici obiteljske medicine, odnosno na izuzimanje brisa nije moguće doći samoinicijativno na vlastiti zahtjev bez važeće liječničke uputnice.

Testiranje na osobni zahtjev i uz plaćanje troškova postupka moguće je samo u Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije  za što nije potrebna liječnička uputnica.

S obzirom na povećani broj oboljelih osoba i na intenzivnu lokalnu transmisiju koja je prisutna na području cijele županije, Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije apelira na građane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera prevencije i  zdravstvenih uputa kako bi se smanjio intenzitet i dinamika u širenju SARS – CoV-2 virusa. Samo odgovornim ponašanjem možemo zaštititi vlastito zdravlje i zdravlje sugrađana te izbjeći preopterećenje zdravstvenog sustava.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!