REINFEKCIJA KORONAVIRUSOM Što stručnjaci kažu o ovom rijetkom fenomenu?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/SPLIT – Slučaj reinfekcije koronavirusom, kakav je danas zabilježen u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, izuzetno je rijedak slučaj, tvrde epidemiolozi. No, nije nemoguće da se ljudi koji su nedavno preboljeli bolest nakon nekoliko mjeseci ponovno zaraze. Slučaj sličan spomenutom iz BBŽ dogodio se nedavno u Splitsko-dalmatskih županiji, gdje je koncem rujna od Covida-19 obolio stariji muškarac, koji je prije toga koronavirus već prebolio u travnju ove godine. Tada se uspješno opravio od bolesti, a čak dva PCR testa bila su mu negativna.

– Nitko još nije proglasio covid-19 kroničnom bolešću, ali po svemu sudeći moguće je ponovo oboljeti. Pacijent koji je prebolio koronavirus inače ima zloćudnu bolest zbog koje češće ide na testiranja zbog pretraga ili daljnjeg liječenja pa je jedan od testova bio pozitivan. No, valja reći da se zloćudna bolest na neki način ipak upliće u neke naše genetske i imunološke funkcije, pa je moguće i u covid-19. No, razloga za hospitalizaciju nije bilo jer infekcija ovoga puta nije bila popraćena simptomima koji bi zahtijevali hospitalizaciju – objasnio je svojedobno za Jutarnji.hr prof. dr. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Neki stručnjaci pak smatraju kako se u ovakvim slučajevima uopće ne radi o reinfekciji, već o „ostacima“ virusa od ranije infekcije koji se duže vrijeme mogu zadržati u organizmu. Kao mogući uzroci navode se i virusne mutacije te prebrzi gubitak imunosne memorije na virus.

Podsjetimo, glavna epidemiologinja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, dr. Vesna Grgić, komentirajući najnoviji slučaj, kazala je kako smatra da pacijentica kod koje je došlo do reinfekcije tijekom prve infekcije nije razvila antitijela, s obzirom da nije imala simptoma te da je zbog toga došlo do ponovne pojave bolesti. No, dr. Grgić je napomenula kako je riječ samo o nagađanju te kako je i stručnjacima teško bilo što zaključiti bez detaljnijih istraživanja i analiza.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!