JE LI TO MOGUĆE Ponovno zaražena koronom nakon samo tri mjeseca!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na području Bjelovarsko-bilogorske županije zabilježen je prvi slučaj reinfekcije koronavirusom. Riječ je o ženi srednje životne dobi koja je koronavirus prvi put preboljela u rujnu, a pozitivan nalaz ponovno je dobila jutros.

-Prvi pozitivan nalaz dobila sam početkom rujna, nakon što sam se testirala jer sam trebala biti hospitalizirana s djetetom. Dijete je tada bilo negativno, a ja pozitivna, iako nisam imala niti jedan simptom – priča nam pacijentica (podaci poznati redakciji).

Upravo zbog činjenice da je preboljela koronavirus prije svega tri mjeseca, naša sugovornica nije ni pomišljala da bi ga mogla imati ponovno kad je prošlog tjedna osjetila simptome koji upućuju na tu, ali i druge respiratorne bolesti – bol u prsima, povišenu temperaturu, grlobolju i glavobolju.

-Liječnica je prvo pomislila kako je riječ o bronhitisu i prepisala mi je antibiotik, a onda je u ponedjeljak odlučila ponovno me poslati na testiranje na koronavirus. Testirala sam se u subotu i, evo, jutros, dobila pozitivan nalaz. Naravno, bio je to šok jer sam bila uvjerena da se još neko vrijeme ne mogu ponovno razboljeti – kaže naša sugovornica koja je od pojave simptoma bila kod kuće, sa obitelji.

Glavna županijska epidemiologinja Vesna Grgić kaže kako joj je, kao epidemiološkom stručnjaku, jako teško komentirati spomenutu situaciju, s obzirom da je puno toga oko koronavirusa nedovoljno istraženo.

-Moja je pretpostavka da pacijentica, koja prvi put nije imala nikakve simptome bolesti, tada nije razvila antitijela, zbog čega je ponovno došlo do zaraze – kaže dr. Grgić. Dodaje kako nije isključena mogućnost da je takvih slučajeva bilo više, no da jednostavno nisu zabilježeni, a detaljnija pojašnjenja i razloge reinfekcije trebala bi dati naknadna istraživanja virusa. Ono što se sa sigurnošću može zaključiti iz ove priče jest da se protuepidemijskih mjera građani trebaju pridržavati i nakon što virus prebole.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!