SJAJNA IZLOŽBA U MSU Otkrijte tajne popularnih domaćih crtića

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ZAGREB – Ako ste se ikada pitali kako su, između ostalih, nastali animirani filmovi Baltazar i Mali leteći medvjedići, svakako prvom prilikom posjetite Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu jer tamo vas čeka raskošna multimedijska izložba ‘Od imaginacije do animacije – šest desetljeća Zagreb filma’.

Ova impresivna izložba jednako oduševljava i mlađe i starije posjetitelje te predstavlja iznimna dostignuća sjajnih autora Zagrebačke škole crtanog filma, hrvatsku umjetničku baštinu koja je prepoznata i u cijelom svijetu.

-Izložba govori o zagrebačkoj školi crtanog filma i poduzeću Zagreb film unutar kojeg je škola nastala te unutar koje su djelovali autori animiranih filmova koji su postali poznati u cijelome svijetu. Riječ je o autorima kao što su Dušan Vukotić, Nikola Kostelac, Vatroslav Mimica, Joško Marušić, Zlatko Bourek, Borivoj Dovniković, Nedjeljko Dragić itd. Dakle, predstavljamo njihove animirane filmove, i sve ono što je bilo potrebno da se animirani film napravi – kaže nam ravnateljica, a ujedno i jedna od autora izložbe Snježana Pintarić.

Koliko je vremena potrebno da se napravi jedan crtić?

-Za npr. 10 min jednog animiranog filma, potrebno je najmanje 7 tisuća crteža, oni se rade na prozirnim folijama tzv. celovima. Dakle, radi se o ogromnom i vrlo zahtjevnom poslu na kojem su radili fantastični umjetnici.

Koji se sve izlošci mogu vidjeti?

-Izlažemo filmove, skice, celove, knjige snimanja, dakle cijeli taj vrlo kompleksan proces koji se odvijao u studiju za crtani film stoga smo napravili i rekonstrukciju studija za crtani film.

Što posjetitelje najviše zanima?

-Ono što ljudi najviše vole su crtane serije Baltazar i Mali leteći medvjedići koji su nastali u Zagrebfilmu pa se mogu vidjeti ti predivni crteži s Baltarazom, s Medvjedićima, imamo posebnu scenografiju Baltazarovog studija. Izložba je zaista i za jedne i za druge – i za male i za velike. Prikazuje se 219. filmova i trebalo bi vam par dana kako biste detaljno pogledali ovu izložbu – kaže Pintarić kroz smijeh.

No, ima nešto što je posebno važno. Nešto se ne smije propustiti pogledati prilikom posjeta izložbi?

-U pitanju je nagrada koju izlažemo, a to je nagrada Oscar kojeg je dobio Dušan Vukotić za film Surogat. Surogat je inače nagrađivaniji film Zagrebačke škole crtanog filma, a ujedno je to i jedini hrvatski film koji je dobio Oscara.

Spomenimo da su uz Pintarić suautori izložbe Simon Bogojević Narath i Vesna Meštrić.

Izložba ‘Od imaginacije do animacije – šest desetljeća Zagreb filma’ otvorena je sve do 31. siječnja, radno vrijeme je radnim danom od 11-19h, osim ponedjeljka kada je Muzej zatvoren. Vikendom MSU možete posjetiti od 11-18h. (D. Čerčić)

 

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!