PROTIV KORUPCIJE Proveden zanimljiv natječaj za školarce

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije koji se obilježava danas, 9. prosinca, Antikorupcijsko povjerenstvo Koprivničko-križevačke županije je, u skladu sa svim epidemiološkim mjerama i preporukama, održalo dodjelu nagrada u sklopu natječaja „Moja županija bez korupcije“ za mentore učenika čiji su radovi proglašeni najboljima.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se od 2003. godine kada je Opća skupština UN-a posebnom rezolucijom ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje. Svoj doprinos toj borbi KKŽ daje kroz Antikorupcijsko povjerenstvo, koje je savjetodavno tijelo Županijske skupštine osnovano 2014. godine, a svojim radom nastoji ohrabriti građane na uočavanje, prijavljivanje i sprečavanje korupcije kroz informiranje javnosti o načinima prijave korupcije, izrađivanjem brošure s pojmovima i primjerima sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti, kao i donošenjem kodeksa ponašanja dužnosnika, službenika i namještenika javnopravnih tijela.

Posebno vrijedi istaknuti natječaj „Moja županija bez korupcije“ namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, prvi takav u Hrvatskoj, koji je osmislilo županijsko Povjerenstvo, a zatim su ga preuzele i druge županije. Natječaj je proveden šestu godinu zaredom, nastojeći kod mladih razviti svijest o važnosti uloge građana i uloge osobne odgovornosti u stvaranju društva s nultom tolerancijom na korupciju. Učenici su izradili likovne, literarne i video radove na temu svoje percepcije korupcije, a ukupno su pristigla 52 rada iz devet osnovnih škola te dvije srednje škole.

-Žao nam je što se današnja dodjela nagrada odvija bez onih koji su najzaslužniji, no prije svega, moramo u ovim okolnostima misliti na zdravlje djece. Korupcija je kao negativna pojava prisutna u svakom društvu te je važno pronaći odgovarajuće alate kako ju svesti na minimalnu razinu, da nema utjecaj na razvoj društva. Borba protiv korupcije zadatak je svih nas te zahvaljujem vama mentorima što potičete i usmjeravate djecu da daju svoj doprinos. Županija je postavila obrazovanje kao prioritet svog djelovanja te smatram da smo i u ovom dijelu pokazali koliko nam je važno da se djecu educira o pojavama i načinima sprečavanja korupcije. Drago nam je vidjeti velik interes djece i kvalitetne radove kroz koje ćemo još više promišljati o ovoj temi te zahvaljujem članovima Antikorupcijskog povjerenstva koji su osmislili ovaj projekt i provode brojne druge aktivnosti. Za kraj bih povukao paralelu s epidemijom koronavirusa jer je korupcija također bolest koja nas opterećuje, a ovakvi su projekti kao cjepivo, odnosno preventivno djelovanje protiv te bolesti – poručio je s dodjele nagrada koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Mentorima se obratio i predsjednik Županijske skupštine i potpredsjednik županijskog Antikorupcijskog povjerenstva Željko Pintar koji je dodao.

-U ovom jedinstvenom projektu učenici osnovnih i srednjih škola svojim radovima daju velik obol borbi protiv korupcije. Naše je Povjerenstvo vrlo aktivno, a posebno nam je zadovoljstvo vidjeti kroz ovaj natječaj kako su djeca svjesna korupcije i problema koji ona predstavlja u društvu. Nadam se da ćemo i nadalje imati ovako velik interes za izradu radova te zahvaljujem Županiji i županu što nas podržava sve ove godine. Posebno zahvaljujem i mentorima koji su u radu s djecom postigli da se svi zajedno podsjetimo koliko je korupcija štetna i koliko loše utječe na ljudske vrijednosti – kazao je Pintar.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!