NOVA BOLNICA Dodatnim kreditom zaokružena financijska konstrukcija

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nakon što su građani odlučili da će nova zgrada Opće bolnice Bjelovar biti plavo-sive boje, na današnjoj konferenciji za medije istaknuto je kako je za novu bolnicu zaokružena i financijska konstrukcija. Ovogodišnjim Proračunom Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i proračunom za sljedeću godinu predviđen je iznos od 272 milijuna kuna za spomenuti projekt. Od tog iznosa 70 milijuna osigurano je iz europskih sredstava, 4,5 milijuna su sredstva državnog Proračuna, a potpisan je i kredit na 90 milijuna kuna. Temeljem navedenog stigla je i obvezujuća ponuda tri banke na 107,5 milijuna kuna, a riječ je o kreditnoj ponudi s rokom otplate na 15 godina uz fiksnu kamatu od dva posto.

– Bili smo u dilemi jer zgrada je imala građevinsku dozvolu i odgovarajuća sredstva od 165 milijuna, ali u postupku javne nabave izlicitirana je nova vrijednost – 272 milijuna kuna. No, mi smo rekli da ćemo prići projektu i da ćemo tu razliku provesti kroz banke. Time je financijska konstrukcija zatvorena. Kao što je poznato, bolnica je bila i osporavani projekt od strane naše oporbe koja nikada nije glasala za gradnju bolnice. Vidjet ćemo je li se nešto promijenilo. Idući tjedan je Skupština pa ćemo vidjeti hoće li po prvi put HDZ, HSLS i HSS glasati za bolnicu. Nakon što se iznese proračun i potpiše ugovor o financiranju ostatka bolnice, mi ćemo zatražiti i refinanciranje od strane RH – kaže župan Damir Bajs.

Smatra Bajs da bi državni doprinos bolnici od 4,5 milijuna trebao biti i veći jer, kako navodi primjer, gradnju Opće bolnice u Puli Država sufinancira sa 75 posto. Ravnatelj bolnice Ali Allouch ističe kako on i njegove kolege rade u nemogućim uvjetima, a novoj bolnici svi se vesele.

– Ne samo kao ravnatelj, već i kao liječnik mogu reći da nakon 35 godina radnog staža čekam normalne uvjete. Radili smo, a i dan danas radimo u nemogućim uvjetima. Objekt je iz 19. stoljeća, radimo u barakama. Imamo opremu i edukaciju, ali nam nedostaje prostora. Nedostaje nam mladih ljudi u našoj sredini – kaže Allouch.

Na kraju su se župan i ravnatelj osvrnuli i na današnji novi rekord zaraženih u županiji. Podsjetimo, županija danas broji 164 nova slučaja zaraze koronavirusom. Ravnatelj Allouch istaknuo je da se do danas ujutro u bolnici u Bjelovaru nalazi 51 pozitivan pacijent od kojih je njih sedam na respiratoru, a dodaje kako bolnica izvan pogona trenutno ima 55 djelatnika. Ako bude potrebe, župan napominje da će se uvoditi nove mjere, a već se razmišlja i o produženju postojećih. Iako su pred nama blagdani, župan i ravnatelj pozivaju – budimo odgovorni. (D. Aleksić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!