IZVOZ OVACA Iranski kupci zainteresirani za kupnju naših ovaca

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatska poljoprivredna komora nedavno je objavila javni poziv o iskazu interesa proizvođača za izvoz ovaca i goveda u Iran. Iza tog neobičnog poziva krije se inicijativa gospodarstva Lenac iz Gorskog kotara koja ima halal certifikat za uzgoj ovaca zbog čega je dobila upite iranskih kupaca. Kada su oni postali učestali, obitelj Lenac je pokrenula ishođenje veterinarskog certifikata za izvoz živih ovaca i janjadi u tu zemlju. Nakon godine i pol došli su na nekoliko mjeseci do njegova dobivanja što može biti prilika i za druge ovčare, pa tako i one iz Bjelovarsko-bilogorske županije.
Za novo tržište je zainteresiran i Dražen Čikvar iz Velike Barne koji ima oko 200 ovaca romanovske pasmine u matičnom stadu. Ipak, svjestan je Čikvar da bi to za njega samog bio prevelik zalogaj.
– Može se to odraditi, ali u suradnji više nas koji smo ozbiljni proizvođači i uzgajivači. Tako da se može jedan ozbiljan kontingent skupiti, pa da se šalje kamion ili već kako to bude išlo tamo – ističe Čikvar.
Za 300 grla bi cijena kamionskog prijevoza iznosila oko dvadeset tisuća eura, pa je onaj minimum isplativosti upravo tih 300 grla pri čemu to moraju biti vrhunska grla od pola godine do godine dana starosti. Nije jasno hoće li svi zainteresirani uzgajivači morati imati halal certifikat, ali Čikvar je spreman i na to. Ako će trebati potrudit će se ispuniti uvjete.
– Dapače, mi se s tim mislimo još dugo baviti. Zainteresirani smo za to, htjeli bi i to riješiti. No sve to naravno ovisi ako priča bude držala vodu i ako ćemo sve moći izrealizirati – dodaje Čikvar.
Za realizaciju je još puno neriješenih pitanja. Situaciju trenutno dodatno komplicira pandemija zbog otvorenosti ili zatvorenosti granica, a tu je i pitanje međunarodnih odnosa s obzirom na to da je riječ o Iranu. No, otvori li se prilika treba ju iskoristiti jer je riječ o velikom tržištu. (D. Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!