BOŽIĆU USUSRET U muzeju Grada Đurđevca postavljena posebna izložba

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ĐURĐEVAC – U Muzeju Grada Đurđevca postavljena je šesta izložba božićnih jaslica “BOŽIĆU USUSRET 2020.” Izložba je dostupna za razgledavanje od 13. prosinca 2020. u radno vrijeme Muzeja odnosno radnim danom od 8 do 16 sati, subotom od 10 do 16 sati te nedjeljom od 10 do 14 sati. Izložba će biti postavljena do blagdana Sveta Tri kralja 06. siječnja 2021.
FOTO: FRANJO MIHOČKA
Na izložbi sudjeluju ustanove, škole, udruge i kreativni pojedinci – njih 25 iz 4 županije koji su izložili 27 ručno rađenih jaslica od različitih materijala i različitih umjetničkih dosega. Jaslice su izrađene od različitih materijala ili kombinacija različitih materijala. Od prirodnih poput komušine – luščinja, mahovine, češera, kore drveta, pijeska pa do jaslica ukrašenih prirodnim biljkama poput čuvarkuće, zečjaka, sivkaste gladice i vlasulje bradice, bršljena. Tu su i jaslice od keramike, drva, gline, tijesta, papira, jute, vate, zatim rađene pirografijom, čunčanom čipkom, kukičanjem itd. Od vrbove šibe u duhu pletarske i košaraške đurđevačke tradicije, tradicijske starinske hiže iz okolice Dubrave, preko 100 godina starih figura u pijesku iz Đurđevačkih pjesaka – Hrvatske sahare, figura obučenih u narodnu podravsku nošnju i još mnogo različitih kombinacija.

Predgovor za katalog izložbe napisala je Elizabeta Milanović Glavica iz Koprivnice. Organizatori izložbe su Udruga Peski-Art Đurđevac, Muzej Grada Đurđevca i Turistička zajednica Grada Đurđevca, a izložba je organizirana uz pomoć i podršku Grada Đurđevca i Koprivničko-križevačke županije.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!