DIVLJI ŠIPAK Malena, crvena riznica zdravlja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ROVIŠĆE/ SVETA NEDELJA – Vjeruje se da je šipak, onaj kako ga zovemo divlji šipak, nastao nakon što su bogovi Olimpa u čast rođenja božice ljubavi i ljepote Afrodite prolili nektar po grmu. Upravo će za njim mnogi posegnuti u ovo doba godine kada nastojimo malo “ojačati” imunitet. Ne bez razloga jer divlji šipak je prava mala riznica zdravlja – ima više vitamina C od agruma, a bogat je i kalijem i željezom. Dobro to zna Ante Ćutuk iz Svete Nedelje koji se uzgojem šipka bavi već sedam godina, a krenuo je, kaže, jer je riječ o kulturi koja je u posljednjih desetak godina bila zanemarena. Nepravedno.
-To je biljka na kojoj su naši stari odrasli. Na čaju i na pekmezu od šipka koji je muka napraviti, ali je to nešto predivno za jesti, a po meni nema boljega čaja – ističe Ćutuk.
Foto: OPG Ćutuk
Ćutuk na svom imanju ima dvije i pol tisuće sadnica. Berba šipka nije nimalo ugodan posao – on svrbi, pika, bode, ali ne smeta kaže Ante kroz smijeh dodajući “kako boli samo prvih šest tisuća uboda”. Ove je godine uboda bilo puno jer je sezona i što se količine i što se kvalitete tiče bila dobra. Stjepanu Radičeviću iz Rovišća koji se eko uzgojem šipka bavi posljednjih šest godina ova je godina bila gorko-slatka.
-Zadovoljni smo s prinosom, ali ove godine je prodaja katastrofa. Prinos je jako dobar, ali vidjet ćemo što će biti s prodajom – kaže Radičević.
Radičeviće je unazadila pandemija – nije bilo sajmova, pa nisu mogli ni prodavati kao inače. No, dok se modeli prodaje smanjuju, ponuda se širi.
Foto: OPG Radičević
-Prodajemo i svježi šipak i pasiranu masu koju poslije gospođe same završavaju i peku marmelade, a imamo svoju marmeladu, čaj, prah, a novo u ponudi je kombinacija šipka i meda – navodi Radičević.
Srećom, kaže, ima krug vjernih kupaca koji kupuju online. Na taj način prodaje i Ćutuk.
-Imamo stabilan krug kupaca koji nam se javljaju svake godine i pitaju hoće li i koliko šipka biti, kažu da računamo na njih. Najbolja preporuka vam je proizvod koji je dobar – ističe Ćutuk.
Ćutuk prodaje svježi i sušeni šipak, počeo je isprobavati tržište s pekmezom, ali se, kaže, ne želi zaletiti već ide korak po korak.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!