BJELOVARSKO VIJEĆE Usvojen proračun ‘težak’ 276 milijuna kuna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na današnjoj sjednici bjelovarskog Gradskog vijeća usvojen je proračun za 2021. godinu u visini od 276 milijuna kuna. Uz vladajuću većinu, proračun su, kako su jučer i najavili, podržali i oporbeni vijećnici DB Nezavisne liste i HNS-a, a suzdržan je bio jedino SDP-ov Nenad Nekvapil. Gradske financije bile su jedna od rijetkih točaka na kojoj se razvila kraća rasprava, i to vezano uz planirano kratkoročno zaduženje Grada u ovoj godini u okvirnom iznosu od 21,6 milijuna kuna. Kako su pojasnili gradonačelnik Dario Hrebak i gradska pročelnica za financije Mirela Bašić, od toga iznosa Grad će koristiti puno manje, svega desetak milijuna kuna, i to dok iz vanjskih fondova čeka povrat sredstava za ranije financirane projekte.

-Grad je ove godine provodio velike projekte, od energetske obnove škola, uređenja Doma kulture, odlagališta Doline, izgradnje jaslica i vrtića u Gudovcu, do drugih. Pritom je Grad na sebe preuzeo obvezu financiranja tih projekata, na povrat sredstava treba neko vrijeme čekati. Kako smo na kraju godine te još uvijek ne znamo koliko će nam do kraja mjeseca sredstava koja potražujemo biti doznačeno, spomenuto zaduženje služi nam kao pokriće tog dijela – pojasnila je pročelnica Bašić. Dodala je kako je riječ o praksi koju Grad provodi posljednjih nekoliko godina, i to prema uputama Ministarstva financija i Državnog ureda za reviziju.

Gradonačelnik Hrebak se složio kako je riječ o uobičajenoj proceduri.

-Mi smo do sada to kratkoročno zaduženje obično vratili do četvrtog mjeseca, a ono nas stoji svega nekoliko tisuća kuna kamata. Smatramo kako je bolje postupiti tako nego da se dovodimo u situaciju da završimo godinu s desetak milijuna kuna manjka – kazao je Hrebak.

Na sjednici Gradskog vijeća našlo se još 15-ak drugih točaka, kao što su odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja Turističke zone Veliko Korenovo, raspisivanju javnog natječaja za prodaju poljoprivrednog zemljišta, financiranju političkih stranaka, prodaji gradskih nekretnina i dr. Vijeće je svima dalo zeleno svjetlo.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!