KORONA KOD DJECE Simptomi se znaju pojaviti znatno kasnije nego kod odraslih

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U mjesecu smo kada ima sve više zdravstvenih tegoba i kod najmlađih sugrađana. Prehlade sa simptomima šmrcanja, kašlja, promuklosti ili povišene temperature nisu neuobičajene. Stoga smo upitali pedijatricu Mariju Čatipović kakvo je stanje s malim pacijentima te ima li među njima pozitivnih na koronavirus.
-Stanje među djecom je zapravo dobro, oni nisu teže bolesni. Znači, oni imaju simptome kao i kod neke lakše prehlade. Ja po ničemu ne mogu zaključiti da je to Covid 19, znači imaju izraženo šmrcanje, kašlju i imaju povišenu temperaturu – kazala je pedijatrica Čatipović i dodala da tek kad se djeca testiraju, može se vidjeti imaju li koronavirus ili ubičnu prehladu. A testiranja djece ovise o dogovoru između epidemiologa, liječnika i obitelji. Jer testirati ih sve – bilo bi nemoguće i nepotrebno, napominje doktorica Čatipović koja otkriva i kakvo je trenutno brojčano stanje s oboljelom djecom.
FOTO: FACEBOOK ZDRAVO I SRETNO DJETINJSTVO
-Ja imam otprilike između 15 i 20 pozitivnih malih pacijenata, ali tu je i 200-injak djece koja su u samoizolaciji zbog kontakta sa zaraženim tetama u vrtiću ili nekim od članova obitelji – istaknula je Čatipović i dodala kako im u cijelom tom procesu najviše poteškoća stvara administracija poput pisanja ispričnica, ali i pojašnjavanje zašto djeca pozitivnih članova obitelji moraju biti u samoizolaciji još 10 dana nakon što članovi obitelji potpuno ozdrave.
-To roditeljima vrlo teško pada jer oni odrade svojih 10 dana bolovanja i onda svi zajedno moramo razmišljati kako ćemo pokriti tih dodatnih 10 dana što djeca moraju biti kod kuće. Ali zaista je nužno da ostanu kod kuće u izolaciji jer imali smo primjera gsdje se majka vratila na posao nakon 10 dana. Dva dana nakon toga dijete je dobilo temperaturu, počelo je kašljati, testirano je i nalaz je bio pozitivan – upozorila je Čatipović i dodala kako se nada, budući da prava zima tek počinje, kako stanje neće biti lošije nego prošle godine, kada su siječanj i veljača probili sve rekorde po obavljenim pregledima. Naime, enorman broj djece razvio je respiratorne, ali i gastroenterološke tegobe, pa su dječji vrtići i škole doslovno bili prazni.
Ono što je još važno napomenuti jest da majke pozitivne na koronavirus slobodno mogu dojiti svoju djecu jer nema dokaza da će se virus tako prenijeti. Doktorica upozorava da je nužno pranje ruke prije i nakon podoja, te nošenje maske. U svakom slučaju, zaključuje doktorica Čatipović, više štete bilo bi od iznenadnog odvajanja majke od djeteta nego dojenje s pozitivni nalazom.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!