ŽELE RASPRAVU Vijećnici HSS-a neće sudjelovati na dopisnoj sjednici Skupštine

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Za dva dana održat će se 20. sjednica Županijske skupštine Bjelovarsko – bilogorske županije. I ovog puta ona će biti elektronska. Točnije, o točkama dnevnog reda vijećnici će glasovati putem mailova. Praksa je to koju Bjelovarsko – bilogorska županija provodi posljednjih nekoliko puta pod opravdanjem da zbog koronavirusa nije moguće održati sjednicu sa prisustvom svih vijećnika. Budući da mnoge Općine i Gradovi, ali i Županije u središnjoj Hrvatskoj svoje sjednice održavaju ili uživo na dovoljno velikom prostoru da se ispoštuju epidemiološke mjere ili pak online na nekoj od dostupnih platformi, pojedinim vijećnicima nije jasno zašto isto ne čini i Bjelovarsko – bilogorska županija. Samim time što ova sjednica ima dodatnu težinu jer bi se trebao izglasati županijski proračun za 2021. godinu, ali i nova zaduženja, poput onoga za izgradnju bjelovarske bolnice. Zbog spomenutog načina provođenja sjednica Skupštine, HSS-ov vijećnik Ivan Beljan nije sudjelovao niti na posljednjoj. Tvrdi kako je na taj način onemogućena rasprava o važnim temama.
-Prije svega, ovo je demokratska nedostupnost. Nama je uskraćeno demokratsko pravo, ovoga puta pod izlikom koronavirusa. Nije korektno da više ne postoji oporba, da ne postoji bilo koji oblik demokracije. Jer, ako se našem županu ne može reći što radi loše, a što smatramo dobrim, onda nam ne treba ni župan – oštar je Beljan koji je podsjetio da su četvorica HSS-ovih vijećnika odbila sudjelovati na posljednjoj sjednici jer bi jednim klikom miša “zaradili” stotinjak eura, što smatraju apsurdnim. Beljan smatra da takav čin nije korektan niti prema narodu jer bi vijećnici u džep stavili 750 kuna, a da nisu imali mogućnost odraditi svoj posao. Prigovaranjem i traženjem rješenja u proteklom razdoblju, Beljan smatra da je oporba ipak donijela određeni pomak na bolje, a sada im je i ta mogućnost potpuno uskraćena.
-Mi se takvim sjednicama nećemo odazvati jer ako župan ne može pronaći način da čuje naše mišljenje, znači da nas ne uvažava. Već tri godine ponavljamo da je Županija strmoglavo otišla u nedozvoljene minuse. Jer, ako proračun iznosi 130 milijuna kuna, a mi se zadužujemo na 500 milijuna, zanima me tko taj novac misli vratiti. Župan će na to odgovoriti da je proračun težak milijardu, a ja ga podsjećam da su to plaće učitelja, profesora, medicinskog osoblja… Znači, taj novac nije moguće ‘okretati’ – upozorava Beljan koji smatra da je Bjelovarsko – bilogorska županija u ozbiljnoj financijskoj situaciji, i to zajedno s Općom bolnicom koja je nositelj kredita od oko 200 milijuna kuna.
-Osobno podržavam izgradnju bolnice, no ne pod uvjetom da zadužimo unuke koji će taj nesuvisli kredit zvati “Bajsovim kreditom” – zaključuje Beljan.
Zbog čega se sjednice Skupštine održavaju samo putem mailova upitali smo u Županiji, a odgovor ćemo objaviti čim stigne.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!