MIR I DOBRO Pirotehnička sredstva nisu dio blagdanske tradicije!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Radi otklanjanja opasnosti od nezakonite uporabe pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava te održavanja povoljnog stanja opće sigurnosti, u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana tradicionalno se provodi operativna akcija „Mir i dobro“. Ove godine provodit će se od 15. prosinca 2020. do 10 siječnja 2021. i u prvom redu joj je svrha sprječavanje zloporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava. Kao i u prošlim godinama, velik broj građana u slobodnoj će prodaji nabavljati petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva, pa se s razlogom očekuje i nezakonita nabava takvih sredstava.

-S obzirom na trenutnu nepovoljnu epidemiološku situaciju i Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske kojima su uvedene nužne epidemiološke mjere radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19, a posebno mjere koje se odnose na zabrane i ograničavanja javnih događanja i okupljanja, obustavu rada ugostiteljskih objekata, obustavu održavanja sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja i priredbi, u predblagdansko i blagdansko vrijeme izostat će čitav niz kulturnih i zabavnih manifestacija i drugih primjerenih sadržaja na ulicama, trgovima i drugim javnim mjestima koji su se održavali u okviru adventskih događanja – poručuju iz policije.

Uvažavajući navedene okolnosti kojima su ukinute ili ograničene uobičajene aktivnosti zbog kojih će se u velikoj mjeri smanjiti okupljanja na javnim mjestima, ali time neće nestati i opasnost uporabe pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava, pa se iz procjene rizika mogu očekivati slučajevi protuzakonite i nestručne uporabe tih sredstava pri čemu dolazi i do stradavanja osoba, posebice djece, te štete na imovini.

Uz navedena ograničenja i zabrane okupljanja, za očekivati je kako će Odluka o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza RH utjecati i na smanjenje neobaveznih putovanja i posljedično tome utjecati na smanjenje gužvi i čekanja na graničnim prijelazima.

-Uvjeti prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava propisani su Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja (NN 70/2017). Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika iz kategorije F3 čija je prodaja građanima zabranjena, mogu prodavati u prodavaonicama oružja i streljiva i prodavaonicama pirotehničkih sredstava od 15. prosinca do 01. siječnja osobama starijim od 18 godina. Uporaba ovih pirotehničkih sredstava dopuštena je osobama starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 01. siječnja na otvorenim prostorima i na prostoru gdje se ne okuplja veći broj osoba. Pirotehnička sredstva kategorije F1 mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina. Uporaba ovih pirotehničkih sredstava dopuštena je osobama starijim od 14 godina – podsjećaju iz policije.

Iz analize sigurnosnih pokazatelja i poduzetih mjera tijekom prošlogodišnje Operativne akcije „Mir i dobro“ koja se provodila u razdoblju od 13. prosinca 2019. godine do 08. siječnja 2020. godine, zbog nezakonite uporabe oružja i pirotehničkih sredstava na području RH ozlijeđeno je 14 osoba, od kojih su tri zadobile teške tjelesne ozljede. Ozlijeđeno je osmero djece od kojih dvoje teško.

Na području Bjelovarsko -bilogorske policijske uprave u navedenom razdoblju nije bilo ozljeđivanja osoba, propucavanja objekata ili vozila, a radi protupravne uporabe pirotehničkih sredstava i nezakonite uporabe vatrenog oružja i eksplozivnih sredstava evidentirana su tri događaja koji se odnose na jedno kazneno djelo 1 KD iz čl. 235 KZ i dva prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Radi nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava na području RH oduzeto je 58 komada raznog oružja, 6424 komada streljiva raznog kalibra, 15 komada raznih eksplozivnih sredstava (bombe i sl.) te 1024 komada pirotehničkih sredstava.

Na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske oduzet je jedan dio upaljača ručne bombe i jedan startni pištolj.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!