BURNO UOČI SKUPŠTINE Oporba protiv novih zaduženja, optužuju župana za samovolju i rasipnost

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Uoči današnje sjednice Županijske skupštine BBŽ, na kojoj bi, među ostalim, trebao biti donesen proračun za 2021. godinu, ali i odluka o novom kreditnom zaduženju za izgradnju bjelovarske bolnice, priopćenjem se oglasio HSLS. U toj stranci napominju kako podržavaju izgradnju bolnice, zbog čega planiraju dati suglasnost Općoj bolnici Bjelovar za preuzimanje obveza za investicijsko ulaganje u izgradnju nove zgrade do 2036. godine.

-Međutim, ono sa čime se ne slažemo je da je nama kao vijećnicima uskraćeno demokratsko pravo govora i izražavanja mišljenja jer se sjednica Županijske skupštine održava isključivo putem e-maila. Željeli bismo naglasiti da se ne slažemo sa gušenjem demokracije i načinom na koji župan tretira građane Bjelovarsko-bilogorske županije. Smatramo da se kao na primjeru brze ceste koja je toliko godina obećavana, a sada se konačno gradi prema Bjelovaru, trebala uspostaviti suradnja između lokalne i državne vlasti jer samo sinergijom i zajedništvom se može napredovati. Usprkos tome, župan se ne odlučuje na zajedništvo već provodi samovolju i želi zadužiti građane Bjelovarsko-bilogorske županije novim kreditom u vrijednosti 107 milijuna kuna potpisivanjem Ugovora o dugoročnom kunskom kreditu čime se zaduženje penje na vrtoglavih 230 milijuna kuna što nismo spremni podržati.

Želimo naglasiti da se novcem građana treba ponašati odgovorno kao što se svatko kod svoje kuće ponaša odgovorno. Bolnica nije samo zgrada, ona je puno više od toga, a spremni smo preuzeti obvezu i učiniti zaista bjelovarsku bolnicu oglednim primjerom funkcioniranja zdravstva u Hrvatskoj. Iz toga razloga bit ćemo suzdržani vezano uz donošenje proračuna, a ujedno spremni preuzeti odgovornost županije za bolje upravljanje – navodi se u priopćenju HSLS-a.

I HDZ-ovi vijećnici danas će na sjednici biti suzdržani oko donošenja proračuna te ne planiraju podržati novo kreditno zaduženje za bolnicu. Smeta ih i dopisno održavanje sjednice Skupštine.

-Ne ostavljajući time puno prostora za pitanja i raspravu vijećnika, koje je već unaprijed, ukoliko neće glasati za novo zaduženje, optužio da su protiv gradnje nove bolnice. Stoga s gnušanjem odbacujemo ovakve politikantske vratolomije i medijske spinove te iskazujemo svoju punu podršku izgradnji nove bolnice, ali bez novih zaduženja koja će nokautirati županijski zdravstveni sustav – stoji u priopćenju koje su medijima poslali iz HDZ-a. Ta se stranka, kao i HSLS, zalaže za to da se za projekt bolnice osigura pomoć države, pri čemu nude pomoć svojih saborskih zastupnika.

HSS-ovi vijećnici su pak najavili bojkot sjednice jer ne drže primjerenim da se tako važne odluke donose dopisnim putem, bez rasprave. Osim toga, kaže HSS-ov Ivan Beljan, ne slažu se s mnogim proračunski stavkama.

-Ne možete za informiranje godišnje plaćati dva i pol milijuna kuna, dok primjerice susjedna županija na to troši 300 tisuća kuna. U četiri godine to je 10 milijuna kuna. Silni novac se troši kako bi se ljude uvjerilo da je nešto dobro u Županiji, a ustvari nije – kazao je Beljan koji smatra da treba tražiti kvalitetna rješenja da svima bude dobro, a ne ljude zavaravati lažnim, iskrivljenim činjenicama poput one da smo najbolji model u državi po pitanju demografije, da raste broj stanovnika, da se smanjuje nezaposlenost i da je turizam pomogao kod demografije. Ipak, Beljan smatra kako će proračun dobiti zeleno svjetlo, s oporbom ili bez nje. U to vjeruje i Tihomir Jaić, predsjednik županijske organizacije SDP-a, koji je, s pet vijećnika, najbrojniji Bajsov partner u Skupštini, koji nam je potvrdio kako će njegova stranka podržati proračun i točke vezane uz bolnicu.

 

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!