GRUNTEK U kratko vrijeme već 200 zainteresirasnih za obradu vrtova

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA – Na području Grada Čazme nedavno je zaživio sasvim novi, inovativan i neobičan projekt koji je podržao, ali i pohvalio i sam gradonačelnik Dinko Pirak. Riječ je o Grunteku. Naime, poljoprivredna zadruga pronašla je način kako brojnim Zagrepčanima omogućiti komad zemlje za obradu. Osim što će sami proizvoditi hranu i znati što konzumiraju, ovo je način kako nove ljude privući u ovaj kraj Bjelovarsko – bilogorske županije.
Gradonačelnik Čazme Dinko PIrak
-Naša je lokacija idealna za ovu priču. Razlog tome je blizina Zagreba i sve veći broj Zagrepčana koji žele zdravo se hraniti, ali i sudjelovati pri proizvodnji hrane. Zasad imamo već 200-injak zainteresiranih obitelji i pojedinaca, a vjerujemo da će nakon zime ta broka biti daleko veća. Dokaz je to da za poljoprivrednu proizvodnju nisu uvijek potrebne velike površine obradive zemlje ili veliki poljoprivredni strojevi – kazao je gradonačelnik Dinko Pirak dodavši kako oni koji ne žele sudjelovati u samoj proizvodnji, moći će iskoristiti pomoć zadrugara koji će odraditi posao umjesto njih. Inače, iako je ovaj program u ingerenciji poljoprivredne zadruge, Grad podupire ovakav novitet na tržištu, a pomoći će im i kod uređenja infrastrukture za rad. No, Gruntek ima i druge prednosti.
-Mislim da je projekt jako dobar jer je šansa. Šansa je za naš kraj jer ti ljudi koji će dolaziti u naš grad će možda neke druge stvari koristiti osim primjerice, turističkih potencijala poput restorana ili smještaja. Prvenstveno, mislim na radni potencijal i poduzetničku zonu koja bi mogla postati mamac za sve one koji nešto rade i proizvode – kazao je Pirak i dodao kako Grad Čazma već dugo vremena ima i brojne pogodnosti za svoje poduzetnike. Naime, po povoljnim uvjetima nude zemlju i infrastrukturu, a poduzetnici su oslobođeni i komunalnih davanja. (M.Čapo)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!