IZAZOVI KOMERCIJALISTA Godina dana aktivnosti, uključujući i nezaboravni posjet Milanu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Komercijalna i trgovačka škola privela je kraju svoj prvi Erasmus+ projekt. Kroz projekt naziva “Izazovi komercijalista iz Hrvatske na praksi u Italiji” 15 odabranih učenika imalo je prilike provesti tri nezaboravna tjedna u Milanu gdje su odradili i stručnu praksu u nekoliko milanskih kompanija. Trotjedni boravak škola je organizirala uz pomoć svog milanskog partnera – organizacije Evolvo. Službeno je projekt započeo 2. prosinca 2019., a završio 1. prosinca ove godine dok je sama mobilnost učenika u Milanu trajala od 5. do 25. siječnja ove godine. Malo je reći da su učenici stekli bogato iskustvo i znanja, a nije im nedostajalo niti zabave.

– Na mobilnosti u Italiji sudjelovalo je 15 naših ponajboljih učenika, a kriteriji za njihovu selekciju bile su ocjene u relevantnim strukovnim predmetima, pismo motivacije u kojem su objasnili zašto su baš oni poželjni kandidati, proveo se strukturirani intervju zbog provjere njihove psihosocijalne sposobnosti koje je odradila profesorica psihologije Nina Plažanin te intervju gdje se procijenilo njihovo poznavanje engleskog jezika. Ne sumnjamo da će svi učenici u lijepom sjećanju imati ovaj projekt jer imali su prilike steći puno lijepih iskustava – rekao je voditelj Erasmus+ projekta profesor Mario Šavorić.
Svoje iskustvo ispričala je Ana Škondro, učenica 4. razreda Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar.

– U cijeloj toj kući bilo nas je 15, a dosta učenika trebalo je putovati do svog radnog mjesta, neki čak i po dva sata, ako ne i više. Ja sam imala tu sreću da je moje radno mjesto bilo udaljeno samo par koraka od moje sobe. Zadaci koje sam dobivala bili su većinom usmjereni na područje marketinga, a poduzeće u kojem sam radila s još tri djevojke zvalo se Evolvo. To je organizacija koja koordinira projekte koje financira Europska unija u okviru programa Erasmusa. Izrađivale smo prezentacije koje su se temeljile na istraživanje jednog talijanskog prehrambenog brenda, radile smo grafove te u Excelu izrađivale tablice o izvještaju hrane. Jedan od meni zahtjevnijih zadataka bio je dizajnirati novu ambalažu za specifičan proizvod te ga predstaviti, ali na kraju smo i to nekako uspjele – kaže Škondro.
Uz poslovne avanture i osam sati prakse dnevno, učenici su imali dosta vremena i za istraživanje Milana.

– Imali smo vremena upoznati se s Milanom i naravno, obaviti shopping na najpoznatijim ulicama Milana. Navečer bi se svi okupili i gledali film ili jednostavno pričali i zezali se. Vikendom smo najčešće obilazili razne znamenitosti koje nam je Erasmus isplanirao. To je bio obilazak dvorca Sforza, nacionalnog muzeja znanosti i tehnologije Leonardo da Vinci, umjetničke galerije Pinacoteca Brera i išli smo u obilazak najveće zgrade u Milanu gdje smo imali prilike vidjeti nevjerojatan pogled s čak pedesetog kata. Hvala Bogu, imali smo profesora Maria Šavorića koji je bio naš vlastiti vodič. Imao je motivaciju pokazati nam običaje i znamenitosti Milana. Odveo nas je i do San Siro stadiuma, vertikalne šume, Milano katedrale i do kanala na Navigli. Mogu reći da sam se jako zabavila i da me projekt naučio puno toga, a ponajviše kako je to živjeti u velikom gradu s 15 različitih ljudi i karaktera u istoj kući. Bila je važna i organizacija kako bi se uspješno prilagodili svima jer ipak je to bila jedna kupaonica u jednoj sobi na šest cura – priča Škondro.
Srećom za učenike, pandemija tada još nije zakuhala situaciju u svijetu jer vrlo je upitno kada će se ovakvi i slični projekti ponovno moći provesti.

– Nažalost ne možemo znati što donosi budućnost. Nudi se dosta online mobilnosti, međutim nismo sigurni da smo kao škola spremni za takvo iskustvo. Vjerujem da ćemo pričekati da sve prođe kako bismo bili spremni za projekte koji će se odvijati na samim destinacijama – zaključuje Šavorić. (D. Aleksić)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!