TKO KAŽE DA NEMA SAJMOVA Najbolje što imaju, Daruvarčani ponudili online!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Tko kaže da je u ovim pandemijskim vremenima nemoguće organizirati božićni sajam? Da je itekako moguće dokazali su u Daruvaru gdje se od 10. do 23. prosinca održava Virtualni božićni sajam. Iako se ne mogu namirisati, domaći proizvodi iz daruvarskog kraja kao i sve potrebne informacije za nabavku istih mogu se pogledati na društvenim mrežama i službenoj stranici Turističke zajednice Daruvar-Papuk.
-S obzirom na cijelu situaciju, ove godine došli smo na ideju održati zajednici naših izlagača Virtualni božićni sajam po prvi put u Daruvaru. Ukupno nam se sa svojim proizvodima prijavilo 13 izlagača, a kroz dodatni period planiramo ih i dodatno promovirati kako bi svi naši pratitelji društvenih mreža mogli vidjeti što oni nude te izabrati za svoje najmilije neki domaći božićni poklon – poručuje direktorica TZ Daruvar-Papuk Ivana Plažanin Vuković.
Finim domaćim proizvodima može se pohvaliti i obitelj Jareš čija je receptura izrade svježeg sira stara 150 godina.
– Na OPG-u smo siranu Jareš Adela registrirali 2008. godine. Dnevno prerađujemo oko 250 litara mlijeka iz vlastite proizvodnje, što znači da se bavimo i uzgojem mliječnih krava te proizvodnjom hrane za krave. Htjeli bismo svakako pohvaliti akciju Virtualnog božićnog sajma. Time održavamo tradiciju Božićnog sajma u Daruvaru, a nama malim proizvođačima to svake godine znači ponovno predstavljanje i prodaju naših proizvoda. Nudimo proizvode od našeg domaćeg mlijeka – sir i vrhnje. Ono po čemu smo poznati u cijeloj Hrvatskoj je sir škripavac – sir za koji smo dobili više od deset zlatnih medalja. Tu je i naš tvrdi sir Adela, brzi sir s dodatkom koprive, kuhani sirevi te ostali proizvodi – kaže Marta Jareš, članica OPG-a Jareš.
Svoje mjesto na Virtualnom božićnom sajmu pronašla je i Češka beseda Gornji Daruvar, osnovana davne 1924. godine. Vrijedne članice izrađuju razne predmete od materijala poput špage, papira, žice, stakla i tkanine, a najpoznatije su po pletenju košarica od novinskog papira.
– Osnovani smo 2012. godine, u početku nas je bilo dosta jer bilo je i mlađih žena, no zbog posla i drugih obveza polako su odustajale. Sada nas je većinom sedam i to su sve gospođe oko šezdesetak godina. Na Virtualnom božićnom sajmu u ponudi imamo snjegovića od špage, ukrašene saonice s kuglicama, anđelčiće, patuljke, svašta lijepoga – otkriva članica Češke besede Gornji Daruvar Adelka Špaček.
Svi izlagači iz daruvarskog kraja imaju istu poruku za posjetitelje virtualnog sajma – ljepšajte Božić domaćim proizvodima jer ipak – domaće je domaće! Što se još sve nudi na sajmu, provjerite OVDJE. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!