UREĐENJE Virovitica dobiva povijesni vrt i trg ispred crkve sv. Roka

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VIROVITICA – U Virovitici spremaju projekt koji će biti ugodan za oko svim Virovitičanima, ali i onima koji onamo navrate.

– Početkom iduće godine kreću radovi na uređenju Trga ispred crkve svetog Roka, tako zvanog povijesnog odnosno franjevačkog vrta kako ga zovemo – kaže gradonačelnik Ivica Kirin.

Virovitičani uređenje tog povijesnog dijela čekaju dvadesetak godina, a riječ je dijelu grada koji im je jako dobro znan.

– Prostor se nalazi ispred stare gradske ljekarne, a važno je reći da se nalazi uz našu šetnicu koja čini obodni dio oko samog gradskog dvorca i parka. Zanimljivo je to da je vrijednost projekta oko milijun i pol kuna i financira se sredstvima Europske unije. Bit će raznih vrsta sadnica i zelenila u kojima će ljudi moći uživati – napominje Kirin.

Svoje mjesto u vrtu će pronaći ruže stablašice, stošci od tise, u rundelama će biti parterne ruže i ukrasne kugle od tise. Ispred stare ljekarne nalazit će se središnja rundela s cvijećem i drugim biljem, a svoje će mjesto imati i majčina dušica, koja je simbol nekadašnjeg liječenja ljekovitim biljem i istovremeno podsjetnik na staru ljekarnu. Bit će postavljene i klupe kako bi se šetači mogli odmoriti, a promjene će zahvatiti i neke od kipova, otkriva Kirin.

– Novost za Virovitičane, ali i sve posjetitelje je da će se umjesto sadašnjeg kipa svetog Roka postaviti kip svetog Antuna. Postojeći kip virovitičkog zaštitnika će se premjestiti bliže crkvi uz sam ulaz. Uredit će se i nove pješačke staze te izmjestiti postojeće – kaže virovitički gradonačelnik.

Uređenje okruženja župne crkve svetog Roka i franjevačkog samostana je nastavak u Virovitici započete priče.

Gradonačelnik Ivica Kirin

– Virovitica tako pomalo zaokružuje svoju cjelinu uređivanja. Krenuli smo od centra grada i uređenja gradskog parka, a sada polako idemo prema rubnim dijelovima, uređujemo dio po dio. Izgradnjom franjevačkog vrta Virovitica se vraća povijesti, a važno je što maksimalno koristimo sredstva Europske unije. Želimo podići standard grada na veću razinu, ne samo zbog samih građana već i gostiju koji nas svakodnevno posjećuju – zaključuje Kirin.

Staro-novo ruho jer vrtu će se vratiti izgled iz 18. stoljeća bi trebalo biti gotovo sljedeće godine.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!