GAREŠ´KI KULTURNI CENTAR Iz kulture u poduzetništvo

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA – Gareš´ki kulturni centar postoji već 16 godina i cijelo to vrijeme je neumoran čuvar glazbene tradicije Moslavine. U njegovom sastavu djeluju vokalna skupina Medjuvodje, tamburaški orkestar, ali i škola tambure i škola tradicijskih glazbala. Sada je ta udruga počela provoditi svoj prvi europski projekt – “Iz kulture u poduzetništvo”. U sklopu njega će oformiti šivaonu narodnih nošnji. Šivanje narodnih nošnji je, ističe predsjednik Gareš´kog kulturnog centra Vjekoslav Martinić, pravo umijeće, a oni se neće fokusirati isključivo na nošnje garešničkog područja.
Foto: Grad Garešnica
– Naravno da ćemo se fokusirati na to da naučimo šivati i neke druge tipove nošnji. Naša nošnja je vrlo jednostavna, sama bjelina na kojoj nema nekih velikih ukrašavanja, ali krenut ćemo s jednostavnijim tipovima, pa prema zahtjevnijima – kaže Martinić.
Šivaona narodnih nošnji nije jedino što će napraviti u sklopu projekta. Zahvaljujući njemu će njihov rad ostati sačuvan i za neke nove generacije.
– Osnovat ćemo tonski studio i sve ono što radimo svih ovih godina ćemo pokušati snimiti da to ipak ostane za neke buduće naraštaje – navodi Vjekoslav Martinić.
Projekt “Iz kulture u poduzetništvo” je vrijedan 922 tisuće kuna, financiran je iz Europskog socijalnog fonda i traje oko dvije i pol godine.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!