KRALJICA SMEĆA Kreativna Sanja od otpada izradila i božićno drvce!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKI GRĐEVAC – Božića bez božićnog drvca nema, u tome se svi možemo složiti. Neki uzimaju živa, neki plastična, a neki su se odlučili pobrinuti za okoliš i izabrati jednu malo drugačiju opciju. Sanja Kolarić iz Velikog Grđevca božićno drvce, ukrase, ali i sve ostalo što može – radi od otpada! Koristi se tehnikom dekupaža i ima toliko kreativnih ideja, koje svatko od nas može upotrijebiti.

-Za moje božićno drvce, koristim stari stalak odbačen od jednog ventilatora i žice stare od telefona. A budući da je nedavno bilo vrijeme kiseljenja zelja pa svi te vreće bacimo, meni je sinula ideja da žicu mogu motati u vreće i napraviti od toga grane – priča Sanja.

Naravno, uz sve to je od otpada napravila i ukrase.

-Od čepova za ribolov radila sam sige, od žaruljica koje pregore sam radila Djeda Mrazeka, snjegoviće, pingvine, vilenjake, anđele i sve drugo što mi padne na pamet. Sve se da iskoristiti. Plastične loptice koje djeca odbace, režem na pola i unutrašnjost dekupažiram i imaju Djeda Mraza na sebi, baš lijep ukras bude. I da, od jedne moje prijateljice dobila sam kartonsku tubu, na koju su bili namotani stolnjaci. Rekla sam joj da ne baci, već mi je sinula ideja da bi to moglo služiti kao božićno drvce – dodaje naša sugovornica.

No, Sanja ne radi samo božićne ukrase, to je samo dio jedne velike priče.

-Radila sam sad od ljepila za pločice i jednog starog bademantila posude u koje ćemo stavljati žito. To je kod mene tradicija, prenijela sam ju i na svoju djecu. Radila sam zgodne, efektne vreće koje simboliziraju da imamo vreću punu novaca, da bude obilja u sljedećoj godini, da ne bude kao ova – kaže Sanja.

Za izložbu na sajmu kreativnosti napravila je zidni sat od starog limenog lonca, a želi potaknuti i druge da naprave nešto dobro za okoliš.

-Ja sa ovom svojom pričom bi bila sretna da nekog potaknem da ovo isto radi. Recimo, od teglica za zimnicu sam ja sebi radila lampaše za Svisvete. Ja sam non-stop u kontenjeru, da nas je više takvih, kontenjeri bi nam bili prazni – dodaj Sanja.

Kad peče kolače od kokosa, ova svestrana umjetnica i ostatak kokosa iz tanjura isto koristi kao božićnu dekoraciju koja prezentira snijeg, a od stare tegle za cvijeće je napravila sjedalicu za unuka, oslikala ju i sada uživaju u vožnji biciklom.

-Ako vidite kakav komad  smeća, neka vam sine ideja napraviti nešto. Čuvajmo okoliš, ovu našu prekrasnu zemlju, jer je zaista takva i treba ju čuvati – poručuje Sanja.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!