RADOVI U TIJEKU Poboljšava se vodnokomunalna infrastruktura Bjelovara

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Projekt početka bjelovarske aglomeracije zasigurno će obilježiti 2020. godinu koja je, neovisno o pandemijskoj situaciji, izrodila višemilijunske projekte. Nešto više od 257 milijuna kuna vrijedna je priča kojom će se poboljšati vodnokomunalna infrastruktura samog grada Bjelovara, ali i okolice.

– Mi trenutno izvodimo jedan dio koji je značajan. Radi se o linijskim objektima, vodovodu i kanalizaciji, dogradnji postojećeg sustava i rekonstrukcije dijelova sustava koji su tako amortizirani. Potrebna je zamjena, gdje je dokazano statistikom kvarova da je to opravdano – kaže predsjednik Uprave Vodnih usluga Ivan Ivančić.

Projekt je puno obuhvatniji.

– Glavnina projekta se odnosi na dogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na treći stupanj, što je Hrvatska preuzela pristupanjem Europskoj uniji kao svoju obvezu, odnosno jednu od direktiva. To je dakle okosnica cijelog projekta aglomeracije. A ovo što smo mi uspjeli upakirati – potrebe dogradnje sustavu vodoopskrbe i sustava odvodnje, nekakve rekonstrukcije i dodatno opremanje našeg voznog i strojnog parka, to je dodatni bonus u toj priči – dodaje Ivančić.

Radovi su nedavno započeli u Ždralovskoj ulici, a posao se obavlja i u drugim ulicama na području grada. Započeti su i u Ulici kneza Višeslava, u Dončevićevoj ulici, dakle sve ulice opremaju sustavom odvodnje. Istovremeno, traje i rekonstrukcija Ivanovčanske ulice i završena je rekonstrukcija vodovoda u Ulici don Frane Bulića. U tijeku su i radovi u Mohorovičićevoj ulici i otvaramo radove u Općini Rovišće.

U međuvremenu, napominje Ivančić, grad Bjelovar je sto posto pokriven sustavom vodoopskrbe. Sve ono što će se raditi u sklopu aglomeracije, a vezano je uz vodoopskrbu, odnosit će se na rekonstrukciju postojećih cjevovoda.

– Tamo gdje je statistika kvarova pokazala da je opravdano raditi, radit će se. Što se tiče aglomeracije, ovaj dio koji sad izvodimo – gradnju linijskih objekata, vodovoda i kanalizacije, to je projekt vrijedan 66 milijuna kuna. U međuvremenu je raspisan natječaj za dogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na treći stupanj pročišćavanja sukladno direktivama EU. Taj postupak je u tijeku, a zaključeni su i ugovori za nabavku opreme za naš svakodnevni radi i za korištenje i upravljanje ovim sustavima – kaže predsjednik Uprave.

U opremu za svakodnevni rad ubrajaju se informatička oprema te strojna oprema – nova vozila, kamioni i cisterne, a vrijednost opreme je nešto veća od 12 milijuna kuna. Što se pak tiče dogradnje sustava odvodnje, dodaje Ivančić, u projektu je nešto manje od 16 kilometara novih cjevovoda.

Ždralovska ulica

– Ovdje moram napomenuti jednu blagodat ovog projekta, a to je da je u projekt ušla i izrada priključaka za svakog korisnika. Svaki od korisnika će dobiti priključak na svojoj parceli na teret troškova aglomeracije. Što se tiče rekonstrukcija sustava odvodnje, u planu je 6200 metara rekonstrukcije sustava vodoopskrbe na području grada, dakle uži centar grada – dodaje Ivančić.

Kada se sve zbroji, radi se o četrdesetak lokacija na području grada. A poznato je i kada bi se ovaj veliki pothvat trebao privesti kraju. Rok je da radovi završe u 23 mjeseca, počevši od rujna ove godine.

Zaključno rečeno, u sklopu projekta aglomeracije rekonstruirat će se vodovod u 18 gradskih ulica s rekonstrukcijom postojećih kućnih priključaka, izgraditi nova vodovodna mreža u Općini Rovišće, izgraditi nove mreže odvodnje u dijelu bjelovarskih ulica i nekih prigradskih naselja te rekonstruirati postojeći ulični cjevovodi u samom središtu grada, uključujući i korzo.

Ovaj prilog nastao je pod pokroviteljstvom tvrtke Vodne usluge d.o.o. Bjelovar


PODIJELI S PRIJATELJIMA!