DETALJNE UPUTE Evo u kojim slučajevima možete dobiti propusnicu i kako do nje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – Odlukom o zabrani napuštanja županije prema mjestu prebivališta ili boravišta u Republici Hrvatskoj koja stupa na snagu 23. prosinca 2020. godine i traje do 8. siječnja 2021. godine svim osobama koje imaju prebivalište ili boravište u Republici Hrvatskoj zabranjeno je napuštanje područja županije u kojoj imaju prebivalište ili boravište.
Osnovni razlog donošenja ove Odluke je ograničavanje kretanja i putovanja koji nisu neophodni za funkcioniranje gospodarstva i društva u cjelini, i time sprječavanje prijenosa bolesti COVID-19. Kategorije osoba koje su izuzete od zabrane svojstvo koje im to omogućava mogu dokazati: iskaznicom i drugom identifikacijskom ispravom ili propusnicom.
Osobe koje ne posjeduju iskaznicu ili drugu identifikacijsku ispravu ili dokument, propusnicu mogu zatražiti od županijskog stožera civilne zaštite prema mjestu svoga prebivališta ili boravišta.
Zabrana se ne odnosi na:
 • osoblje nužno za održavanje prometa i opskrbu;
 • dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe;
 • izvješćivanje javnosti;
 • pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb – zahtjev se podnosi županijskom stožeru civilne zaštite prema prebivalištu ili boravištu osobe koja treba medicinsku skrb
 • putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće – zahtjev se podnosi županijskom stožeru civilne zaštite prema prebivalištu ili boravištu osobe koja traži propusnicu
 • žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19;
 • diplomatsko osoblje.
Zahtjevi za izdavanje propusnica ZA PACIJENTE KOJI ZAHTIJEVAJU MEDICINSKU SKRB ILI OSOBE RADI PUTOVANJE NA POSAO AKO JE OBAVLJANJE POSLA NEOPHODNO I NE MOŽE SE OBAVITI OD KUĆE upućuju se Županijskom stožeru prema mjestu prebivališta ili boravišta osobe koja podnose zahtjev putem sustava e-propusnice.
Osobe koje imaju neki drugi opravdani razlog, a koji nije naveden u Odluci i Uputi, izdavanje propusnice mogu zatražiti od Ravnateljstva civilne zaštite putem sustava e-Propusnice.
Drugi opravdani razlozi za koje propusnice izdaje Ravnateljstvo civilne zaštite su primjerice: odlasci na sportska natjecanja i treninge koji nisu obustavljeni, odlazak u hotele ili druge smještajne objekte za koje su izvršene uplate najkasnije do dana stupanja na snagu Odluke (23.12.2020. godine), omogućavanje izvršenja sudskih odluka koje se odnose na pravo roditelja na provođenje vikenda ili praznika sa svojom djecom, odlazak na sahranu člana uže obitelji, povratak ili neodgodivi put u inozemstvo i drugi opravdani razlozi.
Iznimno, u slučaju da podnositelj zahtjeva nema mogućnosti pristupa sustavu e-propusnice, zahtjev se može uputiti putem elektroničke poštena mail adresu nadležnog stožera. U tom slučaju zahtjev treba sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime, OIB, adresa stanovanja (ulica i kućni broj, mjesto/grad, županija), relacija putovanja (mjesto/ grad polazišta i mjesto/grad odredišta putovanja) i obrazloženje opravdanosti zahtjeva.
Također, s obzirom na intenciju Odluke Ravnateljstvo civilne zaštite restriktivno će tumačiti „druge opravdane razloge“ te se mole građani da ne podnose zahtjeve za propusnice, ako zaista nemaju ozbiljan i opravdan razlog zbog kojeg trebaju napustiti županiju u kojoj imaju prebivalište ili boravište.

Proces izdavanja e-Propusnice:
 • u internetskom pregledniku upišite adresu https://epropusnice.gov.hr;
 • odaberite listu vjerodajnica, kao i prilikom svakog drugog pristupa sustavu;
 • potvrdite svoje podatke;
 • ulaskom u korisničko sučelje, izaberite jednu od opcija: zahtjev za propusnicom, pregled propusnica ili pregled zahtjeva;
 • ukoliko želite predati zahtjev za izdavanjem propusnice, ispunite tražene podatke te potvrdite zahtjev;
 • nakon odobrenja, vaša e-Propusnica bit će vidljiva u pdf formatu.
Eventualna pitanja u vezi s funkcionalnostima sustava e-Propusnice za građane možete uputiti službi za podršku putem obrasca dostupnog na stranicama usluge e-Propusnice (0-24 h).
Kontakt točka za sva pitanja vezana uz e-Propusnice:
 • 0800 80 90
 • propusnice@rdd.gov.hr
 • epropusnice.gov.hr
Uz navedene upute, Županijski stožer Koprivničko križevačke županije potvrdio je kako u posljednja 24 sata bilježe 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom, do je ozdravilo 148 osoba. Na području županije trenutno je aktivno 700 slučajeva bolesti COVID-19, a na bolničkom liječenju nalazi se 76 osoba. U OB Koprivnica preminula je jedna osoba s pozitivitetom na koronavirus (rođ. 1938.g.) koja je u kliničkoj anamnezi imala i druge dijagnoze.
Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije bolest COVID-19 je potvrđena u 4803 slučaja.
Podsjećamo da je Stožer civilne zaštite RH donio Odluku o zabrani napuštanja županije prema mjestu prebivališta ili boravišta u Republici Hrvatskoj kojom se zabranjuje napuštanje županije u kojoj osoba ima prebivalište ili boravište, a ista stupa na snagu 23. prosinca 2020. te se njeno trajanje određuje do 8. siječnja 2021. godine. Nacionalni Stožer je donio i Odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja koja stupa na snagu sutra, u ponedjeljak 21. prosinca, a određuju se u trajanju do 10. siječnja 2021.
Obzirom na povećani broj oboljelih osoba i na intenzivnu lokalnu transmisiju koja je prisutna na području cijele županije, Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije apelira na građane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera prevencije i zdravstvenih uputa kako bi se smanjio intenzitet i dinamika u širenju SARS – CoV-2 virusa.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!