IVICA KIRIN Po završetku epidemije, Virovitica postaje veliko gradilište

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VIROVITICA – I prije koronakrite u Virovitici su znali da će 2020. godina biti izazovna, zbog projekata koje su u njoj odlučili realizirati – od ulaganja u komunalnu i društvenu infrastrukutu, do onih u obrazovni sustav i brojne potpore za građane toga grada. Dolazak epidemije zakomplicirao je stvari, no kad se podvuče crta, u Virovitici, kaže tamošnji gradonačelnik Ivica Kirin, mogu biti zadovoljni.

Malo je reći da je 2020. godina bila izazovna i turbulentna. Kako je ona protekla u Virovitici?
Unatoč epidemiji koronavirusa, u gradu Virovitici i prigradskim naseljima, nastavili smo raditi punom parom. Na području grada imamo nekoliko velikih gradilišta, od kojih je najveće ono na kojemu se gradi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Virovitica. Nadalje, Poduzetnička zona Antunovac u sklopu EU projekta dobiva kompletnu komunalnu infrastrukturu što je važno kako za naše poduzetnike u zoni, tako i stanovnike koji žive u neposrednoj blizini zone. Tu su i energetske obnove škola, vrtića i mjesnih domova, a kontinuiramo se ulaže i u sanaciju cesta i nogostupa, kao i izgradnju parkirnih mjesta na području grada.
Iako se projekti realiziraju planiranim tijekom, ova kriza u velikoj je mjeri pogodila naše gospodarstvo. U travnju ove godine donijeli smo Program mjera potpore poduzetnicima i građanima Grada Virovitice kada je zbog epidemije Covid – 19 bio obustavljen rad većine gospodarskih subjekata svih namjena.
Kako je početkom jeseni epidemija COVID-19 počela ponovno jačati, predložili smo donošenje novih odluke kako bi pomogli najranjivijem dijelu gospodarstva – ugostiteljima te mikro i malim poduzetnicima. Konkretno, Grad je privremeno oslobodio ugostitelje od plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada, kao i plaćanja naknade za korištenje javne površine za terase i to od prosinca ove godine do kraja ožujka 2021. Također, Gradsko vijeće usvojilo je odluke kojima smo djelomično ili potpuno oslobodili od plaćanja komunalne naknade sve one koji dokažu da im je poslovanje otežano. Tu se naravno nalaze i ugostitelji. Razlog zašto su to mali i mikro poduzetnici je taj što se oni najteže snalaze u ovim teškim vremenima, imaju najmanje prihode, i ima ih najviše, osobito mikro poduzetnika.

Unatoč problemima koje je sa sobom donijela koronakriza, infrastrukturni projekti nisu zaustavljeni. Koje biste izdvojili kao najvažnije za Viroviticu i Virovitičane?
Trenutno najveći projekt na području grada Virovitice je izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Riječ je o projektu naše gradske tvrtke Virkom, a vrijedan je 60 milijuna kuna. Uz novi uređaj, već izgrađenu kolektorsku mrežu na području grada Virovitice, naselja Špišić Bukovica u istoimenoj općini te u naselju Brezik (općina Lukač), te nabavljenu novu opremu za održavanje sustava odvodnje otpadnih voda, u konačnici će se znatno unaprijediti sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Virovitica. Stupanj pročišćavanja otpadnih voda će, umjesto dosadašnjeg drugog, biti trećeg, najvišeg stupnja. Našim sugrađanima to donosi napredak i dodatnu kvalitetu u sustavu vodoopskrbe i odvodnje. Ujedno, jedan smo od rijetkih gradova koji već ima pročistač, dakle do izgradnje novog uređaja naše će se vode i dalje pročišćavati na postojećem uređaju koji se nalazi u sklopu Šećerane.
Osim što nas očekuje kvalitetnija vodoopskrba i odvodnja, ove smo godine završili i projekt koji će pridonijeti izgradnji cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području grada, a riječ je o Reciklažnom dvorištu koje se nalazi pored Gradskog odlagališta u Virovitici.
Jedan od nama dražih projekata, vrijedan 5,6 milijuna kuna je novi dječji vrtić u Svetom Đurađu koji je otvoren u sklopu Dječjeg vrtića Cvrčak. Novi vrtić od ove jeseni pohađa 32-oje mališana. Cvrčak danas ima ukupno 500 djece i po prvi put u novoj pedagoškoj godini upisana su sva djeca s liste, izuzev onih koji još nisu napunili godinu dana.
Ove godine krenuli smo s realizacijom još jednog dugo očekivanog projekta, a to je izgradnja komunalne infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Antunovac. Realizacijom ovog projekta u zoni će se izgraditi pristupne ceste s pješačkim stazama, vodoopskrbna mreža, mješovita kanalizacija, plinovod te javna rasvjeta i elektronička komunikacijska infrastruktura. Nova cesta, uz komunalnu infrastrukturu, olakšat će poslovanje našim poduzetnicima, ali benefit će imati i stanovnici koji žive u neposrednoj blizini zone Antunovac.
Naposlijetku, tu su i projekti energetske obnove. Obnovili smo vrtićke zgrade, Centar kulture, obnavljamo mjesne domove u prigradskim naseljima, napravi smo kružni tok kod Tvina…

Kako ste zadovoljni napretkom planova vezanih uz izgradnju brze ceste prema Virovitici?
Zadovoljan sam i sretan, iako nije do kraja završen posao oko realizacije financiranja izgradnje cijele dionice brze ceste od Bjelovara do Virovitice i njenog nastavka prema Terezinom polju.
Zadovoljan sam iz nekoliko razloga:
– Zahvaljujući potpori Vlade RH i osobno predsjednika Andreja Plenkovića i ministra prometa Olega Butkovića, osigurana su sredstva u proračunu RH (cca 50 mil. kn) za cjelokupnu dionicu od Bjelovara do Terezinog polja i građevinska dozvola će biti izdana počekom iduće godine
– Raspisani su natječaji za dionicu Frakaševac- Bjelovar
– Raspisani su natječaji i odabrani izvođači za dionicu čvor Virovitica
– Priprema se raspisivanje natječaja za dionicu 4.5 km Virovitica – Šp. Bukovica
– Radi se o velikim koracima na prometnici koja život znači za bjelovarski i virovitički kraj. Ideja o ovoj cesti seže od 1992 godine, a konkretni koraci su poduzeti tijekom 2007. godine i do danas je ta cesta ušla u politički, gospodarski i medijski fokus javnosti, uz razne varijante od izrade dokumentacije prvo za autocestu A13 pa zatim kroz promjenu kategorizacije u brzu cestu D12.
Sve u svemu krenulo je i nitko više to neće moći zaustaviti jer projekt ima podršku i sinergiju svih struktura vlasti ,od lokalne do državne, i zato sam sretan i optimističan.

Ranije ste naglašavali kako vam je vrlo važno ulaganje u djecu i mlade. Što je po tom pitanju u Virovitici učinjeno ove godine?
Kroz konkretne financijske pomoći i projekte za našu djecu brinemo od rođenja pa do završetka fakulteta. Nizom mjera i pomoći, Grad Virovitica prati djetetov put od predškolske i školske dobi pa sve do studiranja, nastojeći roditeljima na tom putu maksimalno olakšati.
Sa sedam milijuna kuna godišnje sufinanciramo rad Dječjeg vrtića Cvrčak, gotovo milijun kuna izdvaja se za pomoć obiteljima koje se nalaze u teškim životnim prilikama i tu pomoć primaju u okviru socijalnih davanja. Sufinanciramo udžbenike i radne materijale za učenike u školama, 1,6 milijuna kuna izdvajamo se kako bi djeca u školama kojima je Grad osnivač imala besplatan prijevoz na nastavu.
Što se tiče ulaganja u visoko školstvo, Grad Virovitica godišnje izdvaja 300.000,00 kuna za studentske stipendije, a studenti stipendiju u mjesečnom iznosu od 800,00 kuna primaju svih 12 mjeseci. Osim toga, za rad Visoke škole Virovitica izdvaja se 100.000,00 kuna kako bi se mladima omogućilo studiranje nadomak doma. Od ove godine Grad Virovitica sufinancira i rad studija Drvne tehnologije kojemu je započela prva akademska godina. Kao pomoć i poticaj razvoju i očuvanju drvne industrije u gradu i županiji za svaki semestar izvođenja nastave Grad Virovitica izdvojit će 125.000,00 kuna
U razdoblju od 2018. godine u zgrade odgoja i obrazovanja putem obnova kao i energetskih obnova i izgradnje uloženo je 25.000.000,00 kuna kako bi se poboljšali materijalni i tehnički uvjeti te proširili kapaciteti i podignula kvaliteta pruženih usluga. Tako je u energetske obnove ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja uloženo 18.500.000,00 kuna, od čega za energetsku obnovu Dječjeg vrtića Cvrčak Virovitica (zgrade 2,3,4) ukupno 11.500.000,00 kuna.
Nakon što su 2018. i 2019. godine završene energetske obnove zgrada 2, 3 i 4 u ukupnoj vrijednosti od 11,5 milijuna kuna, a sukladno zamolbi ravnateljice i zaposlenika, ljetos je postavljena i nova sigurnosna ograda oko vrtića u Pejačevićevoj ulici te su završeni radovi lakiranja podova i krečenja kompletnih prostorija za dječji boravak u zgradi 5. Ukupna vrijednost koju je financirao Grad Virovitica iz vlastitih sredstava iznosi 130.000 kuna.
Nadalje, naklon preseljenja Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju u novu, modernu zgradu, stara zgrada vraćena je vlasniku, Gradu Virovitici, koji ju je zbog velikog broja neupisane djece prijašnjih godina odlučio iskoristiti i prenamijeniti za potrebe vrtića. Vrijednost radova na uređenju stare zgrade COOR-a, odnosno na unutarnjoj adaptaciji iznosi više od 600.000 kuna.

Koji bi projekti trebali obilježiti 2021. godinu u Vašem gradu?
Pošto smo navikli raditi u kriznim uvjetima, ovu 2020., koja je zaustavila mnoge aktivnosti u našem životu, iskoristili smo za planiranje i rad na dokumentaciji kako bi, zajedno s Virovitičko-podravskom županijom i Vladom RH pripremili projekte koje ćemo moći sufinancirati iz EU fondova. U fond za opravak Virovitica je prijavila nekoliko projekata od kojih neki već imaju građevinske dozvole. Radi se Trećoj osnovnoj školi u vrijednosti 80 mil. kuna, Srednjoj glazbenog školi s koncertnom dvoranom (20 mil. kuna), PŠ Čemernica u vrijednosti (4.5 mil. kn), Gradskim bazenima (35 mil. kn), Autobusnom kolodvoru (25 mil. kn) te uređenju Virovitičkih ribnjaka (160 mil. kn sa Hrvatskim vodama).
Nadalje, u planu nam je spojna cesta iza bolnice (6 mil.kn), izgradnja cesta i nogostupa u zoni Antunovac, uređenje Franjevačkog vrta, obnova Vanadisa, izgradnja Doma branitelja i sanacija odlagališta otpada, izgradnja kružnog toka kod Plodina. Od projekata koje pratimo je Obiteljski centar, Sklonište za žrtve nasilja, reciklažo dvorište za građevinski otpad i kompostana.
Također, sljedeće godine u planu je pojačano krenuti u modernizaciju cesta i nogostupa, a poveći dio sredstava planiran je i za rekonstrukciju dječjih igrališta, gdje se planira uložiti preko 20 mil kn.
Samu 2021. godinu će obilježiti to da će Virovitica nakon završetka epidemije Covid 19 biti jedno veliko gradilište, ne samo što se tiče gradnje javnih objekata, već i investicija privatnog sektora. Uz velike projekte provodi se aktivnost planiranja, kao i izrade dokumentacije za stotinjak projekata i programa koji se planiraju financirati iz EU fondova. Ovo vrijeme krize smo koristili da bi planirali, izrađivali potrebnu dokumentaciju i pripremali se na provođenje svih zacrtanih projekata za razdoblje 2021-2027.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!