POSLJEDNJE ZBOGOM Oproštaj od legende hrvatskog rukometa

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Prije nešto više od tjedan dana, u 92. godini života preminuo je prof. Željko Seleš, legenda hrvatskog rukometa i najtrofejniji trener ORK Partizan. Slobodno možemo reći da je hrvatski rukomet započeo s bjelovarskim Parizanom, igračima, ali ponajviše s legendarnim trenerom, poručio je na današnjoj komemoraciji Željko Maletić, član Upravnog odbora Hrvatskog rukometnog saveza.
– Teško je riječima opisati jednog tako velikog čovjeka koji je ostavio traga, ne samo u našoj sredini nego i u hrvatskom, nekadašnjem jugoslavenskom pa i europskom rukometu u cjelini. Kada je 1972. Partizan postao prvak Europe, to nije bila bajka ili san koja je trajala kratko, to je trajalo godinama i ostavilo je trag na cjelokupnoj bjelovarskoj javnosti. Zbog legende, sam grad Bjelovar postao je grad prepoznatljiv po rukometu. Što se tiče želje i volje da se rukomet razvija u našem gradu, profesor Seleš bio je u stanju i zadnjih godina izaći s prijateljskim savjetom i pristupom prema mlađim generacijama koje su preuzele rukomet u gradu. Cijeloj obitelji u ime Hrvatskog rukometnog saveza izražavam sućut – rekao je Maletić.
Velikan bjelovarskog sporta Željko Seleš bio je i veliki čovjek visokih, moralnih i ljudskih kvaliteta, istaknuo je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.
– Za svoje zasluge 1999. godine proglašen je i počasnim građaninom grada Bjelovara. Njegov život bio je slavan, obilježili su ga novinarski naslovi, a s druge strane njegov život su krasile skromnost i požrtvovnost prema svojoj obitelji i prijateljima koje je često uveseljavao svojom duhovitošću i iskrenošću. Trener je to koji se prema svojim igračima postavio kao zaštitnik. S pravom možemo reći da je Željko Seleš bio utemeljitelj rukometa u Bjelovaru – kaže gradonačelnik.
Željko Seleš proglašen je počasnim građaninom i Bjelovarsko-bilogorske županije.
– Počasni građanin BBŽ Željko Seleš postao je 2003. godine, a važno je istaknuti da imamo samo četiri počasna građanina u županiji u 30 godina. Smatram da se njegovo ime i postignuća trebaju obilježiti i to kroz jedan trajan spomen. BBŽ razmislit će o odavanju trajnog spomena, bilo to kroz sportske objekte ili ustanove kojima bi dali njegovo ime i prezime ili na drugi način. Taj trajni spomen uvijek bi nas podsjećao da je bio s nama, a kada govorimo o rukometu bio je najveći među najvećima – kaže župan Damir Bajs.
Podsjetimo, zaslugom profesora Seleša, Partizan je ušao u prvu ligu i osvojio brojne državne i europske naslove. Proslavio je ime Bjelovara diljem svijeta sa svojom zlatnom generacijom rukometaša. Nakon 1974. godine radio je i u drugim klubovima, ali se na kraju vratio u Bjelovar gdje je i preminuo 12. prosinca 2020. godine. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!