SABORSKA STATISTIKA Tko je šutio, a tko je svakom loncu bio poklopac?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ZAGREB – U 55 dana zasjedanja sadašnjeg saziva Sabora zastupnici su se zaključno s 9. prosincem, što su posljednji objavljeni podaci, za riječ javili 5436 puta. Apsolutni rekorder je Mostov Miro Bulj koji je riječ uzeo 467 puta, a mi smo provjerili koliko su aktivni bili zastupnici Druge izborne jedinice. Najšutljiviji je bio HDZ-ov Darko Sobota koji je progovorio samo jednom, a na drugom kraju ljestvice je Miroslav Škoro iz Domovinskog pokreta koji je, barem što se govora tiče, kao najrevniji progovorio 53 puta. Bjelovarsko-bilogorske saborske snage imaju skromniji učinak. HSLS-ov Dario Hrebak je upisao jedno upućeno pitanje, a iz saborskih klupa ga se moglo čuti tek deset puta. To nije loša statistika, smatra Hrebak.

-Neki saborski zastupnici se doslovce javljaju svakih dvije ili tri minute, ja osobno nisam planirao biti u ovom mandatu Sabora svakom loncu poklopac, ali ono što je najbitnije je da sam kao saborski zastupnik bio jako aktivan kada su se trebale braniti naše želje, dakle brza cesta i toplice u Bjelovaru – ističe Hrebak.
Jednak broj istupa u sabornici – deset ima i HDZ-ov Miro Totgergeli. Ni on, kaže, ne želi kao neki zastupnici govoriti o svemu i svačemu i o temama s kojima nije na “ti” već se, ističe, drži tema koje se tiču Bjelovarsko-bilogorske županije i energetike. Ipak, Totgergeli je uspio zaraditi i jednu opomenu. Ne sjeća se točno zbog čega, ali pretpostavlja da ga je isprovocirao neki od pričljivijih zastupnika.
-Za svaku temu imaju neku svoju primjedbu i nešto što u tom trenutku vjerojatno nije bilo ni točno, žestoko brane kao i svoj stav, a kako nemate druge mogućnosti da reagirate idete s povredom poslovnika, a kako je to više replika nego povreda poslovnika tada zaradite opomenu – tumači Totgergeli.
Miro Totgergeli
Opomenu nije zaradio Daruvarčanin Vladimir Bilek koji je u Saboru zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine. U saborskoj statistici kraj njegovog imena piše jedno upućeno pitanje i četiri javljanja za riječ. No, rad zastupnika, napominje Bilek, nije samo govor u sabornici već i rad na zakonskim aktima i na terenu u provedbi projekata, a tu je, kaže, zasukao rukave.
-Jučer smo imali sastanak sa zamjenikom veleposlanika Republike Češke, obišli smo u Daruvaru netom završenu dogradnju Češkog dječjeg vrtića i Češke osnovne škole – navodi Bilek i dodaje kako te projekte s pedeset posto ukupnog iznosa financira Češka, a i to je, kaže Bilek, dio rada saborskih zastupnika.
Vladimir Bilek u Saboru zastupa češku i slovačku manjinu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!