SVI BI PROPUSNICU Na izdavanjima se radi od 8 do 22 sata

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – IZ koprivničko-križevačko Stožera civilne zaštite osvrnuli su se na izdavanje propusnica, podsjetivši kako je županijski Stožer u nadležnosti izdavanja propusnica isključivo za dvije kategorije: pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb te putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće. Za njih se propusnice izdaju putem sustava e-propusnice, što je ujedno i najbrži način za dobivanje propusnice. Iznimno, ukoliko podnositelj ne može pristupiti sustavu e-propusnica, zahtjev se šalje na adresu elektroničke pošte – propusnice@kckzz.hr.

Kategorije građana koje ne moraju tražiti propusnicu te svoj status potvrđuju iskaznicom ili drugom identifikacijskom ispravom su: osoblje nužno za održavanje prometa i opskrbu, dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe, izvješćivanje javnosti, žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19 te diplomatsko osoblje.

-Za sve ostale razloge kao što je npr. skrb o starijima i nemoćnima, odlazak po djecu ili odlazak na uplaćeno putovanje, građani se moraju direktno javiti Ravnateljstvu civilne zaštite i od njih dobivaju odgovarajuću propusnicu, odnosno mi vraćamo takve zahtjeve pošiljateljima. S obzirom na velik pritisak na službe gdje trenutno imamo po nekoliko zahtjeva u minuti, molimo građane za strpljenje i razumijevanje te da ne podnose zahtjeve za propusnice, ako zaista nemaju ozbiljan i opravdan razlog. Odluka stupa na snagu u srijedu, a budući da radimo od 8 do 22 sata na izdavanju propusnica, svima će zahtjevi biti riješeni na vrijeme – istaknuo je načelnik županijskog Stožera Ratimir Ljubić te još jednom, obzirom na predblagdansko vrijeme, apelirao na sugrađane da blagdane dočekaju u krugu svojih obitelji te smanje posjete i okupljanja.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla također kazala je kako su brojke oboljelih u silaznom trendu.

-Kako bi se smanjenje oboljelih i nadalje održalo, molila bih naše sugrađane da se stvarno pridržavamo svih epidemioloških mjera o kojima smo mjesecima pričali, od distance, preko nošenja maski, higijene prostora i dezinfekcije ruku do provjetravanja i svega ostaloga. Škole su nam na online nastavi, propusnice su samo za one kojima je to stvarno potrebno, a ostali neka se suzdrže od svih druženja tako da bi nam epidemiološki pokazatelji u siječnju bili još bolji – istaknula je Vadla.

Dodala je kako se nada i smanjenju broja hospitaliziranih, kao i  preminulih osoba, a to se može postići zajedničkim snagama pri čemu je važna mjera cijepljena.

-Uskoro, krajem godine, u svim će županijama određene količine biti na raspolaganju, koje će prvenstveno biti namijenjene domovima za starije i nemoćne, ali i zdravstvenim radnicima koji rade u COVID odjelima i hitnoj medicini. Očekujemo da će količine biti dostatne da se procijepe svi oni koji bi htjeli i da se postigne kolektivni imunitet kod 70 posto procijepljenih osoba – na taj ćemo način, masovnim cijepljenjem, moći prekinuti širenje koronavirusa – naglasila je.

Ravnateljica Vadla je spomenula i kako od ovog tjedna liječnici primarne prakse počinju s korištenjem brzih antigenskih testova za simptomatske pacijente te kako je na svima nama da se i dalje odgovorno ponašamo što je najvažnija mjera koja će sigurno doprinijeti smanjenju širenja i manjem broju oboljelih.

Ravnatelj Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica Mato Devčić kazao kako se od 77 COVID pozitivnih hospitaliziranih pacijenata njih 14 nalazi u Jedinici intenzivnog liječenja, od kojih 12 na respiratoru. Svi imaju kliničku sliku upale pluća, ali i s niz kroničkih bolesti, koje su se uslijed ovog stanja i pogoršale, a dvije su osobe preminule. Od zaposlenika, pozitivni su jedan liječnik, pet sestara te troje drugih zaposlenika.

-Nama se posljednja dva tjedna bitno smanjuje broj pozitivnih zaposlenika, a tome u prilog govori i činjenica da su dosad 42 liječnika i 86 sestara preboljeli COVID-19, uglavnom sa lakšim simptomima ili bez njih. Što se tiče testiranja brzim antigenskim testovima, mi smo na preporuku epidemioloških službi i bolničkog infektologa prvih 450 testova, koji su sada gotovo u potpunosti potrošeni, nabavili iz vlastitih sredstava. Nedavno smo dobili 1250 testova od nacionalnog Stožera, kao i druge bolnice te smo na taj način podijeli trošak. U vezi cijepljenja, važno je reći da postoji iskaz interesa gotovo polovice zaposlenika u prvom mahu – kazao je Devčić te dodao kako je OB Koprivnica dosad nabavila deset uređaja za terapiju visokim protokom kisika koji kod pacijenata koji razviju upalu pluća mogu značajno pomoći bez da se povežu s respiratorom.

Načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac dodao je kako je, od kolovoza do danas obavljeno oko 6100 pojedinačnih nadzora primjena mjera prilikom kojih  nisu uočena kršenja, a slična je situacija i kod nadzora ugostiteljskih objekata.

-Ono što nas sve čeka od srijede u ponoć je provođenje Odluke o zabrani napuštanja županije, odnosno propusnice, koje ćemo nadzirati na nekoliko punktova na granicama županije, kao i ostale važeće dokumente građana. Primjećujemo da su građani savjesni i disciplinirani te ih pozivamo da se i nadalje tako ponašaju, i da se pripremaju na putovanja samo u slučaju krajnje nužde – ističe Štimac.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!