ENERGETSKA UČINKOVITOST Na korak do obnove svih gradskih škola

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Zatvoreno je gradilište I. osnovne škole Bjelovar. Radovi su uključivali energetsku obnovu, a njihova vrijednost je 12,1 milijun kuna. Europski fond za regionalni razvoj za tu je namjenu odobrio iznos od 6,7 milijuna kuna, a Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dalo je 2,6 kuna. Udio Grada Bjelovara u financiranju projekta iznosi oko 22 posto, naglasio je za obilaska gradonačelnik Dario Hrebak.
– Izuzetno smo zadovoljni napravljenim jer školu obnavljamo za sljedećih barem dvadesetak godina. Računali smo da bi se iznos od nekih 300 tisuća kuna troškova, koliko generira samo dvorana, trebao prepoloviti, a školi bi ostalo više novca. Radi se o jednom od boljih projekata kojeg smo dobili iz europskih fondova. Gospodarimo i upravljamo s našim školama, a ne opterećujemo škole s financijama. Škole nisu morale niti jednu kunu izdvojiti za ovakve i slične projekte – ističe Hrebak.
Obnova škole jedan je uranjeni božićni poklon, naglasila je ravnateljica Martina Supančić.
– Radovi su završeni i prije roka na čemu se zahvaljujem našem izvođaču. Već sada očekujemo velike uštede i mogu reći da smo već na režijama za 11. mjesec u odnosu na isti mjesec prošle godine, uštedjeli 26 tisuća kuna. Uštede će kasnije biti vjerojatno i dosta veće, a onda ćemo ta zadržana sredstva moći utrošiti na poboljšanje kvalitete nastave i rada škole općenito – rekla je Supančić.
U tijeku je i energetska obnova V. osnovne škole Bjelovar.

– Energetska obnova V. osnovne škole Bjelovar jedna je od posljednjih u nizu, još nam je samo ostala IV. osnovna škola. Tako je cilj u ovom mandatu gotovo ispunjen. Projekt V. osnovne škole vrijedna je 5,7 milijuna kuna od čega 2,2 milijuna je financirano iz Fonda za regionalni razvoj dok je Ministarstvo regionalnog razvoja dodatno sufinanciralo projekt s 1,1 milijun kuna. U ovom slučaju, od strane Grada Bjelovara malo je veće sufinanciranje i ispada nekih 42 posto zato što smo morali dodatne stvari napraviti na staroj zgradi. Ima puno i unutarnjih radova koji nisu vezani uz energetsku obnovu, ali vrijeme je da se sada naprave. Zidovi se trgaju i ponovno se stavlja novi sloj žbuke. Imali smo određenih problema sa samim građevinskim radovima zbog problema na samom tržištu, ali s izvođačem radova na kraju smo postigli određene dogovore – ističe bjelovarski gradonačelnik.
Obnovljenoj školi veseli se i 65 djece u nastavu, četvero djece u vrtiću, dvadesetero djece u ranoj intervenciji te 50 djelatnika V. osnovne škole.
– Sljedeće godine dobit ćemo jedan renovirani i puno funkcionalniji prostor kojeg ćemo moći bolje iskoristiti na radost naših učenika, djece, roditelja i svih zaposlenika. Bit će uređene prostorije za lakše održavanje kako bi bilo svjetlije i moglo se i dezinficirati jer to je stara grada i sve je to sada malo teže. Nadamo se uskoro kraju cijele pandemijske situacije kako bi mogli uživati i raditi u svom prostoru i to još bolje nego do sada – zaključuje ravnateljica V. osnovne škole Bjelovar Jasmina Vuković. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!