EU NOVAC Evo koje projekte Bjelovar ‘gura’ u Nacionalni plan oporavka!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti koji Hrvatska dogovara s Europskom unijom, s ciljem oporavka od krize uzrokovane pandemijom, u zemlji bi se trebali realizirati brojni projekti vrijedni ukupno 45 milijardi kuna. Sve jedinice lokalne samouprave već su poslale svoje prijedloge, a svoj dio kolača u spomenutoj priči očekuje i Grad Bjelovar. Uz oko 150 milijuna kuna vrijedan projekt Termi Bjelovar kojemu je zeleno svjetlo ovih dana dalo Ministarstvo turizma, ali i druge nadležne institucije, Grad Bjelovar je za Plan predložio i niz drugih, manjih projekata. Jedan od njih je projekt izgradnje nove osnovne škole u Bjelovaru, što stanovnici sjevernog dijela grada priželjkuju već godinama.

-Imamo najavu da će nam biti prihvatljivi troškovi nove područne ili VI. osnovne škole u Bjelovaru. K tome, želja nam je novcem iz spomenutog fonda u istom dijelu grada izgraditi još jedan dječji vrtić, u Ulici Viktora Bubnja, u novom naselju gdje je vrtić zaista potreban – kaže bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Osim u turizam i obrazovanje, Grad u narednom razdoblju želi ulagati i u kulturu.

-U Ministarstvu kulture sam već razgovarao s državnim tajnicima i čini se kako će biti prostora da u Plan uvrstimo novu zgradu Državnog arhiva. To je za Bjelovar nasušna potreba. Dobra vijest je da je projekt za zgradu već gotov i da je u tijeku postupak ishođenja građevinske dozvole – kaže Hrebak.

Nadalje, želja je Grada da u Plan uvrsti i projekt uređenja digitalnog inovacijskog HUB-a koji bi trebao biti smješten u staroj zgradi bivše Vodotehne u Nazorovoj ulici.

-Taj projekt planiramo za naše IT stručnjake, za IT firme, male start-upove. Želimo im urediti prostor sličan Tehnološkom parku ili inkubatoru. U svakom slučaju, na našem je popisu više vrijednih projekata i vjerujemo kako će dio njih proći – zaključuje Hrebak.

Inače, Nacionalni plan oporavka sadrži nekoliko glavnih tematskih cjelina, od gospodarstva i javne uprave te pravosuđa, preko obrazovanja, znanosti i istraživanja, pa sve do tržišta rada, socijalne i zdravstvene zaštite i sigurnosti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!