ŽUPANIJSKI PRORAČUN Više od milijardu kuna za nove i stare projekte

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Proračun Bjelovarsko-bilogorske županije za iduću godinu iznosi 1,7 milijardi kuna, a ključan je za provedbu niza županijskih projekata, osobito onih europskih. Nakon što je prihvaćen, otvorila se mogućnost za potpisivanje ugovora s izvođačima radova za energetsku obnovu još šest županijskih škola, raspis natječaja za izvođača radova za četiri škole te potpis ugovora s izvođačem radova za izgradnju nove bjelovarske Glazbene škole kao i nastavak izgradnje nove zgrade bolnice.
– Potporu smo dali većini gradskih i općinskih proračuna, primjerice Gradu Bjelovaru. U ovakvim vremenima trebamo se držati zajedno te dati mogućnost projektima koji su pred nama. Žao mi je što tako nije bilo na Županijskoj skupštini, naš proračun nije dobio potporu oporbe, niti rebalans, niti odluke vezane za izgradnju nove zgrade Opće bolnice, a to je poruka koju nismo željeli čuti. Županijski proračun je prošao i prihvaćen je s 24 glasa za. Oporbi ne zamjeram jer imaju pravo biti protiv ili suzdržani. Samo pet milijuna kuna do sada je otišlo na obranu od koronavirusa, a isti smo iznos predvidjeli i za 2021. godinu. Ipak, nadamo se da nas čeka završetak korona krize. Županija je tijekom ove godine predfinancirala više od 25 milijuna europskih projekata i bilo je pitanje hoćemo li s projektima nastaviti ili stati. Naravno, odlučili smo hrabro ići dalje – poručio je župan Damir Bajs.
Neke naše kolege, napominje Bajs, kažu kako smo mi prezaduženi, no za razliku od drugih, BBŽ u osam godina nije uzela niti jedan kredit za svoje poslovanje već su to sve krediti od prije.
– Kreditno zaduženje nije povećano radi županijskih potreba, dapače, mogli smo dati svoja županijska sredstva, prvenstveno za naše škole kao i druge subjekte. Županija je do sada bila likvidna i bez kredita i sve što smo napravili, napravili smo vlastitim sredstvima. Naši projekti su u mnogim segmentima vezani za gospodarstvo. Otprilike 30 posto djelatnika u BBŽ vezano je za građevinu. Činjenica je da su naši izvođači uspjeli u nizu natječaja, bilo da su glavni izvođači ili podizvođači. Investicije samo u Bjelovaru su u ovom trenutku više od 400 milijuna kuna i to je najveći ciklus investicija ikad, što vrijedi i za većinu gradova i općina. Ovakvim odgovornim postupanjem možemo nastaviti raditi i dalje – ističe Bajs.
U sljedećoj godini BBŽ nastavlja s provođenjem brojnih projekata od kojih izdvajaju – Projekt nastavka izgradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar vrijedan 272 milijuna kuna, provođenje projekta Regionalnog centra kompetentnosti pri Medicinskoj školi Bjelovar vrijedan 62,5 milijuna kuna, izgradnja nove zgrade Glazbene škole Vatroslava Lisinskog vrijedne 25 milijuna kuna, dovršetak projekta energetske obnove Doma za starije Bjelovar u iznosu 13,2 milijuna kuna, nastavak energetske obnove škola u iznosu od 60 milijuna kuna, projekt “Za žene BBŽ” faza 2 vrijedan 5,3 milijuna kuna, projekt “Pletenica života” faza 2 vrijedan 1,5 milijuna kuna, financiranje projekta za privlačenje i ostanak liječnika i medicinskog osoblja 1,2 milijuna kuna, provođenje potpornih mjera u poljoprivredi, gospodarstvu i turizmu vrijednih deset milijuna kuna.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!