HLADAN TUŠ Poljoprivrednici dobili potporu pa ih tražili da dio vrate!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Kako bi  se za vrijeme proljetnog udara koronakrize zadržalo proizvodne površine i grla i broj zaposlenih u poljoprivredi, Ministarstvo poljoprivrede je osiguralo pomoć kroz Program potpore primarnim proizvođačima. Kroz njega je isplaćeno ukupno 53 milijuna kuna za sedam tisuća i pet malih poljoprivrednih gospodarstava. Međutim, dijelu je sada stigao hladan tuš jer dio potpore moraju vratiti. Među njima je i bjelovarski uzgajivač povrća Davor Krce koji mora vratiti 8 tisuća kuna, što je 40 posto ukupnog iznosa, a to ostavlja gorak okus u ustima.

– Kada vam nešto daju, vi ta sredstva potrošite pod izgovorom da ne smijete smanjiti proizvodnju, što mi nismo smanjili, da ne bi trebali smanjiti broj zaposlenih, što mi nismo smanjili. Kada sezona prođe, a netko vam kaže “gledajte, nema novaca, dajte malo vratite”, tu nastaje problem – napominje Krce.

Krce kaže da je kao razlog navedeno što je potporu zatražilo više poljoprivrednika nego što se očekivalo, ali to demantira ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Istina je, kaže, da je nakon isplate u svibnju utvrđeno da pravo imaju još neki proizvođači, ali nije se zbog toga tražio povrat.

– Poljoprivrednici nisu na vrijeme prihvaćali odluku koju su morali potvrdom kroz Agronet prihvatiti. Kada smo to primijetili, dali smo im dodatno vrijeme, međutim opet jedan dio poljoprivrednika nije uspio to napraviti ili nije, prihvaćam ovaj dio odgovornosti na sebe, bio odgovarajuće informiran – kaže Vučković.

Drugi razlog je, navodi Vučković, što je dio smanjio proizvodne površine ili broj grla, a iako je smanjenje neznatno ono uzrokuje povrat dijela već isplaćene potpore. Poljoprivrednicima ostaje – žaliti se. (D. Mlinac)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!