OSVRT ŽUPANA Unatoč brojnim izazovima, u 2020. su realizirani brojni uspješni projekti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Drage Podravke i Prigorke, dragi Podravci i Prigorci, stanovnici Koprivničko-križevačke županije!

Iza nas je kalendarska godina u kojoj smo se susreli s nepredvidivim okolnostima i velikim izazovima, sigurno najvećima od Domovinskog rata, a koje je uzrokovala svjetska pandemija koronavirusa. Vjerujem kako smo svi ovih dana zaokupljeni mislima i temama koje se tiču zdravlja i sigurnosti naših najbližih te da u ovim specifičnim okolnostima na najbolji način pokušavamo organizirati živote kako bi uspješno prebrodili ovu krizu. Ovo božićno vrijeme koje je pred nama, više nego ikad poziva na zajedništvo, društvenu odgovornost, solidarnost i razumijevanje kako bi u skladu s mogućnostima kojima svatko od nas raspolaže barem malo pomogli onima koji su najviše pogođeni.

Svi zajedno moramo biti duboko svjesni da samo vlastitim odgovornim ponašanjem možemo pomoći u prevladavanju ove krize pa ovim putem još jednom apeliram da se suzdržimo druženja i kontakata izvan svojih kućanstava kako bi nam Božić i Nova godina protekla u što mirnijem i zdravijem raspoloženju. Ovo je ujedno i prilika da u godini koja je nažalost obilježena globalnom zdravstvenom krizom, izrazim zahvalu svima koji neumorno već punih 10 mjeseci nesebičnim radom i odricanjem pomažu da sustav funkcionira. Posebno želim zahvaliti svim djelatnicima županijskog zdravstvenog sustava koji su na prvoj crti obrane i svojim predanim radom nam ulijevaju toliko potrebnu sigurnost i optimizam. Za nekoliko dana u našu županiju stiže i toliko očekivano cjepivo koje će nam nakon procjepljivanja stanovništva vratiti život u normalu i omogućiti aktivaciju svih onih društvenih područja koje su sada u dijelu ili potpuno onemogućene. Prije svega, to se odnosi na oporavak gospodarstva, što je od presudne važnosti za daljnji razvoj države i naše županije.

No unatoč pandemijskim uvjetima Županijska uprava je nastavila  s realizacijom brojnih projekata iz područja zdravstva, školstva i gospodarstva kako bi svim stanovnicima i u tim izvanrednim  okolnostima omogućili  adekvatne uvjete i poboljšali kvalitetu života na prostoru županije. Nastavili smo poticati  razvoj poduzetništva sufinanciranjem kamata i različitim potporama, osigurali smo sredstva za poticanje ravnomjernog razvoja svih naših krajeva, a gotovo dva milijuna kuna smo isplatili za potpore u poljoprivredi. Gospodarske aktivnosti su bile prilagođene novonastalim okolnostima pri čemu valja napomenuti kako smo kreirali paket mjera za pomoć županijskom gospodarstvu vrijedan 9,3 milijuna kuna namijenjen malim poduzetnicima i obrtnicima koji podnose najveći teret krize. Redizajnirali smo proračun, no vitalni županijski programi nisu mijenjani te su uspješno realizirani u tekućoj godini.

U zdravstveni sustav uložili smo preko 90  milijuna kuna, a upravo nam je kontinuirano   ulaganje i višegodišnje unaprjeđivanje cjelokupnog zdravstvenog sustava Koprivničko-križevačke županije, omogućilo je lakše suočavanje s korona krizom te doprinijelo stabilnosti i sigurnosti svih segmenata sustava medicinske skrbi. Tako je unatoč epidemiološkoj situaciji krug OB Koprivnica tijekom godine bio veliko gradilište na kojem je izgrađen moderan objekt Dnevne bolnice i jednodnevnih kirurgija vrijedan preko 47 milijuna kuna, a rekonstruirana su i dva bolnička krila odjela Pedijatrije u vrijednosti 5 milijuna kuna te nabavljen novi MSCT uređaj vrijedan gotovo 6 milijuna kuna. Uz to realizirana je i energetska obnova zgrada Paviljona i praonice za što je izdvojeno 25 milijuna, osigurana su sredstva za uvođenje PCR dijagnostike u županijskom Zavodu za javno zdravstvo čime smo postali još efikasniji u borbi protiv pandemije, u Zavodu za hitnu medicinu završena je energetska obnova zgrade vrijedna milijun kuna, a  nabavljena su i četiri nova vozila u vrijednosti 1,8 milijuna kuna.

Zajedno sa županijskim Stožerom civilne zaštite  osigurali smo i sredstva za nabavu potrebne zaštitne opreme za sve zdravstvene djelatnike, a u suradnji s donatorima osigurali  smo i vrijedne medicinske uređaje prijeko potrebne za liječenje COVID-19 pacijenata.

Za liječnike u županijskim zdravstvenim ustanovama smo osigurali program subvencioniranja stambenih kredita, a pogodnosti koristi 28 liječnika čime smo osigurali njihov ostanak na području županije. Osigurali smo pružanje usluga specijalističko-konzilijarne zaštite u šest ambulanta u Križevcima i Đurđevcu, dok je u općini Gornja Rijeka završen projekt izgradnje nove zgrade u kojoj su smještene ordinacije opće i dentalne medicine ukupne vrijednosti 3.5 milijuna kuna.

Posebnu pozornost obratili smo na našu najranjiviju populaciju te smo s milijun kuna sufinancirali troškove smještaja u privatnim domovima za starije i nemoćne osobe te obiteljskim domovima, a pomagali smo i kroz izvaninstitucionalne oblike provođenjem projekta Pomoć u kući starijim osobama za 300-injak korisnika  za što smo osigurali 1,3 milijuna kuna.

U sektoru obrazovanja pokrenuli smo investicijske projekte veće od 125 milijuna kuna, od kojih valja izdvojiti izgradnju pet školsko-sportskih dvorana u vrijednosti 65 milijuna kuna koje će značajno povećati standard života i dati poseban impuls u razvoju lokalne zajednice te županijskog Centra kompetentnosti u vrijednosti 60 milijuna kuna čime je Županija krenula u modernizaciju strukovnog obrazovanja i stvaranje novih zanimanja za kompetitivno tržište rada. Uz redovno održavanje objekata županijskih osnovnih i srednjih škola, nastavili smo s ulaganjem u sustav visokog obrazovanja pa smo tako ove godine osigurali sredstva za čak 74 studentske stipendije što je 14 stipendija više u odnosu na prošlu godinu. Kroz potpore i servisiranje starih kreditnih linija godišnje Županija izdvaja preko 3 milijuna kuna, što je značajan iznos koji doprinosi povećanju broja visokoobrazovanih osoba na području županije. Uz to na kraju smo godine postigli  i nagodbu s RH o isplati troškova najamnine za koprivničku Gimnaziju u iznosu  9,2 milijuna kuna čime smo riješili višegodišnji spor.

Tijekom godine radilo se i na pripremi i provedbi projekata koji se financiraju sredstvima europskih fondova pa valja spomenuti kako je uz dvije faze projekta Centra kompetentnosti vrijednih 60 milijuna kuna, osigurano i preko 9 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt Sigurne kuće.  Ovdje valja napomenuti kako je Koprivničko-križevačka županija u odnosu na susjedne županije u financijskom razdoblju 2014.-2020. iz Europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova postigla najveću ugovorenost sredstava u iznosu od 2,85 milijardi kuna.

Važno je naglasiti kako je i Vlada RH iskazala veliku potporu kapitalnim projektima koji su od vitalnog značaja za daljnji razvoj  Koprivničko-križevačke županije pa je tako predsjednik Vlade Andrej Plenković na sastanku u Županijskoj upravi podržao potpisivanje  ugovora o izgradnji RCGO Piškornica vrijednog gotovo pola milijarde kuna, izgradnju dionice brze ceste do Kloštra Vojakovačkog vrijedne preko 230 milijuna kuna te projekta velike željezničke investicije koji će povezati Križevce, Koprivnicu i mađarsku granicu, vrijednog 2,4 milijarde kuna.  Na području naše županije u planu je dakle realizacija kapitalnih projekata ukupno vrijednih gotovo pet milijardi kuna, a s obzirom na omjer vrijednosti investicija i  veličinu županije možemo zaključiti kako je ovo prostor s trenutno najvećim ulaganjima u Hrvatskoj. Sve ovo pokazuje kako smo vodili brigu o svim  potrebama koje stanovništvo ove županije treba, a s istom odgovornošću ćemo nastaviti i u nadolazećem vremenu.

 Dragi sugrađani, izdržimo u ovim trenutcima i budimo odgovorni jer zajedničkim odricanjem i osobnim doprinosom uistinu  možemo učiniti mnogo!   

Uz sretan i čestit Božić neka Vam nova 2021. godina donese prvenstveno zdravlje i obilje blagoslova u Vaše obitelji  te srca ispuni ljubavlju,  mirom i nadom u bolje sutra.

Vaš župan Darko Koren


PODIJELI S PRIJATELJIMA!