POGLED U PROŠLOST Evo kako su Božić slavili stari Bilogorci!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bliži nam se Božić, dan kada slavimo rođenje Isusa Krista. Razlog slavlja oduvijek je isti, ali običaji su se godinama ipak izmijenili. Dok danas možemo birati sve šarenilo ukrasa, lampica pa i hrane koja je često unaprijed pripremljena, nekada to nije bio slučaj. U većini Hrvatske, pa tako ni u Bilogori. Božićno vrijeme u bilogorskom kraju počinje na svetu Katu kada se obavljaju posljednja kolinja da bi se meso moglo nasoliti u pacu (salamuri) i do Božića biti spremno za blagdanski stol. Nekada su se održavale čijane i prela na kojima se radilo, ali i pjevalo, plesalo, šalilo i igralo. U narodu postoji i vjerovanje – kakvo je vrijeme u noći na svetu Katu, takvo će biti i na Badnju noć.

– Božić se željno iščekivao kroz cijelu godinu. Već 25. studenog žene su počele s pripremom ukrasa koji su obično bili od krep papira, a bili su tu i obojeni orasi, svileni bomboni, zapravo sve ono što su ljudi mogli sami i za vrlo malo novca napraviti. Kuća se uređivala iz dana u dan, melo se, obijelilo još što je trebalo oko peći ili na drugim mjestima u kući. Isto tako, za Badnjak se kitila grana u svetom kutu jer se na Bilogori nije kitio bor, već uglavnom samo grana od bora. Kitila se uglavnom raznim tradicionalnim ukrasima, od malih starinskih jabučica, oraha, svilenih bonbona i sličnoga. Najviše je bilo kuglica u obliku ruža. Tjedan dana prije samog Božića pripremali su se suhi kolači dok bi se na sam Badnjak pripremala gibanica, orahnjača, makovnjača. Sve u svemu, vladalo je jedno radosno predblagdansko ozračje – navodi Tomislav Matić, viši kustos u Gradskom muzeju Bjelovar i voditelj etnološkog odjela.

Na Badnjak, nakon obavljenih poslova, obitelj se skupila u kuću. Zaključala su se vrata, a svi osim gazde svečano su čekali unošenje Božića u kuću. Gazda u kuću ulazi sa slamom i otavom umotanom u bijelu plahtu i u ruci nosi svijeću, no prije nego uđe, pokuca tri puta na vrata nakon što mu ostali ukućani odgovaraju da slobodno uđe. Potom ih on pozdravi kršćanskim pozdravom “Hvaljen Isus i Marija” i krene nazdravljati.

Na božićno ujutro ukućani jedni drugima čestitaju Božić. Za obilan i bogat doručak jede se pečenica s hrenom, hladetina, domaće kobasice, kulen, slanina. Bogat je bio i ručak koji je za stolom okupljao cijelu obitelj. Jela se juha, meso – razne pečenke s povrćem, hladetina, sarma, pirjani kiseli kupus, kisela repu, krumpir, razne vrste kruha, peciva, voće i brojna druga jela.

Djelić božićne atmosfere u starim bilogorskim kućama može se osjetiti i u Gradskom muzeju Bjelovar gdje je početkom Adventa postavljena izložba ‘Božić naš Bilogorski’.

Uz običaje, one stare i one koji su se zadržali i danas, neka je svima sretan i blagoslovljen Božić, jer upravo Božić budi nadu u bolje sutra. (D. Aleksić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!