AMAZON OF EUROPE Međunarodna biciklistička ruta prolazi i kroz Podravinu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – Ovih dana završeni su radovi na postavljanju cikloturističke infrastrukture u sklopu projekta Amazon of Europe Bike Trail na području Podravine. Na novoj biciklističkoj ruti, koja će prolaziti sjevernom i južnom rutom kroz pet zemalja – Austriju, Sloveniju, Mađarsku, Srbiju i Hrvatsku, tri dnevne etape idu kroz Koprivničko-križevačku županiju: S6 Prelog-Koprivnica, S7 Koprivnica-Đurđevac i S8 Đurđevac-Pitomača. Na ovim etapama postavljena je biciklistička signalizacija s prepoznatljivim obilježjima „Amazon of Europe“, koja će bicikliste usmjeravati uzduž rute, kao i posebno dizajnirane informacijske table i odmorišta. Vrijednost izrade i postavljanja infrastrukture, zajedno s opremom, te materijalima i dokumentacijom koje je bilo nužno pripremiti u fazi prije ugovaranja, iznosi oko 590 tisuća kuna.

Na području Koprivničko-križevačke županije postavljen je ukupno 121 prometni znak, a za izradu i postavljanje bila je ugovorena tvrtka Pismorad d.d. iz Zagreba, koja je također radila i prometni elaborat temeljem kojeg su znakovi oblikovani i pozicionirani.

Građevinski obrt Graditeljstvo Vrabelj iz Koprivnice bio je angažiran za izradu i postavljanje informacijskih tabli i odmorišta. Velike informacijske table postavljene su u početnim točkama etapa u Koprivnici i Đurđevcu, odmorišta su postavljena na jezerima Šoderica i Čingi Lingi, a male informacijske table pozicionirane su uzduž rute u Legradu, Đelekovcu, Hlebinama, Molvama, Repašu, Novom Virju, Ferdinandovcu i Brodiću.

Na tablama i odmorištima postavljeni su i informativni paneli, koje je finalno izradio obrt Robi iz Koprivnice (u skladu s predloškom koji je pripremljen od strane partnera iz Mađarske i Austrije). Veliki paneli, postavljeni na table u Koprivnici i Đurđevcu te na odmorištima, prikazuju kartu etapa (S6 i S7 ili S7 i S8, ovisno o mjestu gdje su locirane), opis rute, te lokalne informacije i opis ključnih atrakcija koje se preporuča posjetiti. Na malim panelima su prikazane prirodne atrakcije u blizini, s prikazom na karti kako do njih doći, te opis dionice i lokalne informacije.

Uz odmorišta instalirani su i solarni setovi za popravak bicikla, koje je dobavila tvrtka Recro Topusko j.d.o.o. iz Topuskog.

Samo postavljanje infrastrukture nije konačni cilj projekta, jer plan je da novi turistički proizvod zaživi i privuče zainteresirane bicikliste željne netaknute prirode u budućem UNESCO-ovom rezervatu biosfere Mura Drava Dunav. Zato se radi na razvoju Booking centra Amazon of Europe koji će nastojati plasirati ovaj proizvod na tržište zapadne Europe. Booking centar koordinirat će partner Trail Angels, koji ima veliko iskustvo u ovom poslu na austrijskom tržištu. Stoga su iznajmljivači s područja Koprivničko-križevačke županije u blizini rute pozvani na suradnju, uz mogućnost da budu ugovoreni suradnik ili partner.

Projekt Amazon of Europe Bike Trail sufinanciran je putem Interreg Danube transnacionalnog programa Europske unije (ERDF i IPA fondovi). Projekt je započeo 1. lipnja 2018. te traje do 31. svibnja 2021. Ukupna vrijednost projekta je 3,176,000.00 €, podijeljenih između 15 partnera.

Koprivničko-križevačka županija u projektu sudjeluje kao partner s proračunom od 170 tisuća eura.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!