PORUKA DJEDA BOŽIĆNJAKA Dozvolite da vas ovoga Božića dotakne Ljubav!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Je li vas već obišao Djed Božićnjak? Kod nas je bio. Zatekli smo ga baš u trenutku kad nam je ostavljao darove ispod drvca, a kakvi bismo mi novinari bili da nismo odmah iskoristili priliku da ga intervjuiramo. Evo što nam je rekao najpopularniji Djedica na svijetu.

Djede, kako je ponovno biti u Hrvatskoj?

Divota! Uvijek rado dolazim u Hrvatsku i ne znam koji mi je dio zemlje draži! Jer, posvuda žive prekrasni ljudi. Obožavam vašu hranu i jedva čekam prosinac jer znam da će me ispod božićnih jelki dočekati razna čuda. Nisu to uvijek samo keksići i mlijeko. Ni slučajno! Ima tu svega! U Slavoniji finih čvaraka, u Dalmaciji slasnih fritula, a ovdje u Bilogori i Moslavini najviše se obradujem kvarglima i poderanim gaćama.

I sve to pojedeš?! Pa kako tako punog trbuha preživiš noć?

Ho, ho! Pa znate da ja baratam raznim čarolijama. Jedna od njih mi omogućuje da na božićnu noć jedem koliko poželim, a da mi ne pozli.

Bilo bi divno da i mi obični smrtnici možemo tako! Nego, Djedice, otkrij nam kako je protekla 2020. godina na Sjevernom polu?

Radno, kao i svaka prije nje. Znate, kod nas na Sjevernom polu pripreme za idući Božić počinju već u siječnju, odmah nakon Nove godine. Treba izraditi sve te igračke, krpice, slatkiše i druga čuda! Srećom, moji vilenjaci pravi su stručnjaci i u našoj radionici se točno zna tko je zadužen za koji posao. Uigrana su ekipa, tako da da sve funkcionira kao… Pa, zapravo, kao u radionici Djeda Božićnjaka, ho, ho, ho!

Dobiju li i vilenjaci od tebe dar za Božić?

Naravno! Za Božić svatko treba dobiti dar! Dok moji maleni pomagači tijekom godine marljivo izrađuju darove za djecu svijeta, Baka Božićnjak izrađuje darove za njih. Svake godine dobiju nešto drugo. Ove su godine to bile tople kape s posebnim prorezima za vilenjačke uši, prošle godine su dobili rukavice, godinu prije toga čarobne zvončiće…

A što Baka Božićnjak obično dobije pod bor?

Pa ima mene, drugo joj je treba! Ho, ho, ho! Šalim se, naravno, uvijek je iznenadim nekim sitnicom. Ipak, najljepše što jedno drugome možemo pokloniti su ljubav i poštovanje, a to si darujemo tijekom cijele godine.

Vidim kroz prozor, i ove godine svijetom te nose sobovi. Koji ti je najdraži?

To je kao da majku pitate koje joj je dijete draže. Sve ih volim jednako! Znate, javile su mi se ovih dana neke velike kompanije koje su mi ponudile saonice na moderan, napredan pogon, koje navodno lete kao raketa i kojima uopće nisu potrebni sobovi. Naravno, nisam prihvatio jer moje sobove nitko i ništa ne može zamijeniti. Oni koji misle drugačije negdje su zametnuli duh Božića i već sam poduzeo sve da im ga vratim.

Kako je to moguće? Kako vratiti duh Božića onima koji su ga izgubili?

Njega čovjek nikada ne može u potpunosti izgubiti. Može ga tek zanemariti i zametnuti negdje duboko u sebi. No, ima jedna posebna čarolija koja će sigurno popraviti stvar.

Koja čarolija?

Čarolija koju svi nosimo u sebi. Ta se čarolija zove – Ljubav! Okruženi Ljubavlju, čak i oni koji su davno zametnuli Božić u sebi, ponovno će ga pronaći. Potom će i sami početi dijeliti Ljubav. Sjećate se priče o Grinchu i njegovom malenom, smežuranom srcu koje je naraslo do neslućenih razmjera kad ga je dotakla Ljubav? Svatko do nas je ponekad Grinch. No, isto tako, sve nas Ljubav može učiniti radosnima, zapravo, onakvima kakvi u suštini jesmo.

Ova je godina po mnogočemu bila neobična pa i ovaj Božić mnogi od nas provode daleko od svojih najmilijih. Teško je tako davati i primati Ljubav…

Ho, ho! Varate se! Za Ljubav ne postoje prepreke. Ona je poznaje nikakve granice, ona nas s nama dragim ljudima veže posebnom čarolijom čak i kada nas dijele kilometri. Ljubav je uvijek u našem srcu, baš kao i oni koje iskreno volimo. I, znate što? Ta spoznaja je ljepša od svih šarenih poklona ispod bora!

Mudro zboriš, Djedice! Hvala Ti što si nam otkrio tu tajnu!

Ma, vi ste to oduvijek i sami znali. Samo vas je netko trebao podsjetiti na to. A sada, žurim, duga noć je preda mnom! Jurim dalje prema Mađarskoj. Joj, kad se samo sjetim onih njihovih slasnih langoša! Već mi sline cure! Ostajte mi dobro, zdravo i voljeno, i neka su vam svima najsretniji ovi blagdani! Ho, ho, ho!


PODIJELI S PRIJATELJIMA!