ŠTEFANJE U ŠTEFANJU Ove godine nije se rodio ni jedan Štef ni Štefica!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ŠTEFANJE – Blagdan svetog Stjepana ili Štefanje neradni je dan i svi smo još u svečanom blagdanskom raspoloženju. To posebno vrijedi za Štefanje, bjelovarsko-bilogorsku općinu koja je ime dobila upravo po Stjepanu, tako da je i njoj danas imendan. Općina za svoj imendan obično časti sve svoje Stjepane, Štefove, Štefice prigodnim poklonima. Toga ove godine zbog epidemioloških mjera nema, a nažalost nema ni puno Štefova i Štefica. Ove godine niti jedna štefanjska beba nije tako nazvana, a lani tek jedna i to nakon 15 godina, iako Općina svakoj bebi koja se zove Stjepan, Štef, Štefan, Štefica daje dvije tisuće kuna. Jedan od mlađih Stjepana je 34-godišnji Stjepan Emić koji nam je rekao kako je imendan prijašnjih godina bio propisno proslavljen.

-Uvijek bude nekakvo društvo, kolege navrate, malo čestitari, tamburaši, svi se lijepo počastimo, pogostimo i popijemo koje piće. Za ovu godinu nisam siguran kako će to izgledati, vjerujem da će više biti s obitelji mojom večera nekakva i to je to – kaže Stjepan.

Dakle, intimno, u krugu obitelji, ali i to ima svoju čar.

-Samo uža obitelj i to je to. E sad, možda ako koji od prijatelja navrati na koju čašicu, naravno da ga se neće odbiti – smije se Emić.

Bilo je prošlih godina puno ljudi, budući da i Stjepanov tata slavi imendan na Ivanje, pa ih se skupilo bar tridesetak. Ove godine ih ne smije biti više od deset i to iz najviše dva kućanstva i bez tamburaša. No, što je tu je. Stjepan Emić nam je rekao da je bio jedini Stjepan u svom razredu, ali nije jedini u obitelji.

-Ja sam inače dobio ime po svom djedu – dodaje.

Kaže da će vidjeti sa suprugom hoće li se složiti da i on svoju djecu nazove imenom Stjepan, ali za to postoji mogućnost. I njemu i svima onima koji slave imendan – neka je sretan!


PODIJELI S PRIJATELJIMA!