PODRAVSKI GIN Nova atrakcija u Glogovcu kod Koprivnice

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – Gin je mnogima omiljeno piće. Iako ga se veže uz Englesku, on je bio popularan još u srednjovjekovnoj Flandriji i Nizozemskoj, a kao i mnogo toga i on vuče svoje korijene iz biljne medicine jer se vjerovalo da pomaže kod reume i artritisa te bubrežnih problema. Iz Nizozemske je stigao u Veliku Britaniju gdje je zbog manjeg oporezivanja postao poznat kao alkohol siromašnih, a čak ga se zvalo Mother’s ruin odnosno upropastitelj majki jer se vjerovalo da baš zbog njega majke zanemaruju svoju djecu. Danas gin nije tako zloglasan, a posljednjih godina postaje sve popularniji. U proizvodnji svoj gin za utrku ima i Koprivničko-križevačka županija jer ga u Glogovcu kod Koprivnice proizvode Andreja i Ivan Grošek, a riječ je, otkriva nam Ivan, o pravom podravskom ginu.
Foto: OPG Grošek
– Sirovinu beremo u prirodi, isključivo iz podravskog kraja. Od ljekovitog bilja do borovice koja je glavni sastojak. Većinu borovice beremo u Prekodravlju – dodaje Ivan.
Za nastanak gina u podravskoj varijanti najviše se mogu zahvaliti – zloglasnoj koroni.
– Zbog ove krize u kojoj smo se našli, ove godine promet je bio puno slabiji. Već par godina me ljudi iz ugostiteljstva koji uzimaju naše proizvode nagovaraju da se upustimo u proizvodnju gina jer imamo vrhunske rakije i likere. Zbog velikog obujma posla nismo se imali vremena prije s tim baviti – kaže Grošek.
No, zato su Grošeki barem ove godine vremena imali napretek kako bi mogli pogoditi pravu recepturu gina što i nije tako lako.
– Četiri, pet mjeseci smo dodavali i oduzimali razno bilje, jer je možda prearomatično ili nije dobro. Treba napraviti idealan omjer da bude kako treba – naglašava Ivan.
Prvi podravski gin je ispao i više nego samo kako treba jer komentari onih koji su ga probali su odlični. Ivan kaže kako su im bili i profesionalni degustatori te su im rekli da je jedan od boljih koji su probali, pa im je to vjetar u leđa.
Foto: OPG Grošek
Gin je posljednji u nizu proizvoda Grošekovih. Uz svježe voće, proizvode voćna vina, rakije i likere, a sve je prije 15 godina počelo kao hobi proizvodnjom kupinovog vina koji je polako prerastao u nešto više. Motivaciju su dobili i sa zlatnom medaljom koju su osvojili na međunarodnoj izložbi vina. Malo po malo došli su do 12 vrsta vina i rakija. U njihovom je društvu sada gin za kojim vlada pomama jer niz kafića i restorana u ponudi želi imati upravo dobar podravski gin.
– Trenutno je najbolja prodaja gina, novi je proizvod. Svake godine je nešto novo, mislim da će trajati jednu sezonu pa će onda malo splasnuti – dodaje Ivan.
Uskoro bi se gin mogao probati i na gospodarstvu obitelji Grošek koja uz EU potporu proširuje podrum i skladišne kapacitete, ali i gradi kušaonu. Shvatili su, kaže Ivan, da upravo takvih objekata na koprivničko-križevačkom području nedostaje.
– Kušaonica rakije nema nijedna koliko ja znam, mislim da bi tu moglo biti prostora i tu vidim budućnost u narednim godinama – zaključuje Grošek.
U njima će vrlo vjerojatno nastati i neka nova pića i novi okusi. (D. Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!