NA LICU MJESTA Prognostičar Kiki otkriva kako je izgledalo buđenje blizu epicentra

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VRGINMOST – Budući da se potresi još uvijek ne mogu prognozirati, jutrošnje podrhtavanje tla nedaleko Siska i Petrinje, neugodno je iznenadilo i prognostičara Kristijana Božarova koji se našao na svom imanju u naselju Vrginmost u Sisačko – moslavačkoj županiji. Iz prve ruke nam je opisao kako je u njegovom domu izgledalo buđenje i koliko se uplašio novog potresa u ovoj godini.

-Sam potres je tekao u tri vala, ja bih to tako opisao. Prvo se začula podmukla grmljavina, kao neka detonacija iz zemlje i to nas je sve probudilo, a pritom se i zatresla zemlja. Potom su uslijedili kratki oštri valovi kao da vas netko želi naglo prodrmati, onda je možda na sekundu sve zastalo da bi se potom osjetilo blaže ljuljanje kao da ste na nekom brodu, na nemirnome moru pa se sve oko vas ljulja. To je sve trajalo oko 11, 12 sekundi, tada se sve umirilo da bih tek onda uslijedio adrenalin – pojasnio je tijek jutrošnjeg događanja i svoj osobni doživljaj Božarov. Priznao je kako mu je još uvijek relativno svjež i onaj zagrebački potres iz ožujka pa mu je jutros prva pomisao zapravo bila da ako je epicentar potresa u Zagrebu, a tako se silno osjetio u Sisačko – moslavačkoj županiji – onda je Zagreb ponovno jako stradao. Nije ni pomislio da se ovog puta njegov dom u Vrginmostu zapravo našao blizu epicentra.
-Reakcija je šok i nevjerica, no u mojem domu, srećom, nije bilo štete pa nije bilo potrebe da izlazimo van ili se sklanjamo ispod štokova, stolova i sličnih mjesta kako bi se zaštitili. Brzo je prošlo i mogu biti zadovoljan jer je kuća dobro građena i jer smo imali sreće – priznao je Kiki i podijelio s nama nekoliko korisnih savjeta za sve one koji se nađu u situaciji poput jutrošnje.
-Prvo dijelim suosjećanje sa svima koji imaju štete u svojim domovima i koji su uplašeni. Proljetos smo svi suosjećali sa Zagrebom, nadam se da će sada tako biti i sa Siskom i okolicom. Treba naglasiti kako nam seizmolozi i stručnjaci svima savjetuju pametnu i mirnu reakciju. Najgora je panika i kada bezumno tumaramo i reagiramo nepromišljeno. Naravno da u potresu treba brzo reagirati, no nikako ne treba paničariti. A važno je i ponoviti kako je u kući dobro imati jednu torbu u kojoj se nalaze osnovne potrepštine ukoliko se nađete zarobljeni pod ruševinama. U njoj bi trebalo biti nešto za jelo i piće i svakako svjetiljka – napominje Božarov koji je priznao da niti sam nije jutros imao takvu torbu u svojoj kući. No, nakon ovog podrhtavanja, ali i cijele nepredvidive 2020. godine, sigurno će ju pripremiti, priznao je.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!