UTJECAJ PANDEMIJE Koronakriza uzdrmala i sektor grickalica

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/HERCEGOVAC – Kod zimskog, mini lockdowna uglavnom se priča o ugostiteljima kojima, uz izuzetak dostave za restorane, nije dozvoljen rad. No, što je s onima iz pozadine koje je to zatvaranje isto tako pogodilo? Među njima su poljoprivrednici, pa tako i bjelovarski uzgajivač povrća Davor Krce koji većinu uroda plasira lokalno u škole i restorane. Upravo mu je prosinac pun božićno-novogodišnjih domjenaka prethodnih godina bio jedan od prodajno jačih mjeseci. No, ove se godine Krce, kaže, osjeća kao da mu je netko izmaknuo tlo pod nogama jer alternativno tržište odjednom nije lako naći.
FOTO Privatni album
– Snalazimo se na sve moguće načine, ali bolje da nas ne pitate o kojim se cijenama radi. To je jako jako loše jer imamo uhodan posao i konačno smo pohvatali ono što treba – ugostitelje kao i vrijeme plasiranja. I onda se jednostavno dogodi da ove godine nažalost ne trebamo, ali ne njihovom krivicom – rekao je Krce.
No, tržišta nema, a povrće je zrelo i spremno za prodaju. Krce je pomoć potražio u izvanrednoj potpori Programa ruralnog razvoja kroz koju mu je odobreno 52 tisuće kuna, ali to će pokriti tek malen dio pretrpljenog gubitka. Gubitak trpi i industrija grickalica. Udarac im je zadao izostanak velikih sportskih natjecanja poput Olimpijskih igara i Europskog nogometnog prvenstva zbog čega se manje grickalo, pa su u Europi prerađivači krumpira morali otkazati dio otkupa. U Hercegovcu to nije bio slučaj, ali ni oni nisu prošli neokrznuti. Potrošnja je smanjena, a prinos krumpira je istovremeno povećan. Hercegovčanska čipsara je zadržala sve kooperante, otkupila sav višak, ali je cijena srezana za šest i pol posto na ukupno predanu količinu, kaže predsjednik Udruge uzgajivača industrijskog krumpira Nikola Stepić.
– Malo su lošije prošli oni kooperanti koji nisu imali neke povećane prinose, a svi koji su uložili u navodnjavanje imaju malo veće prinose i u ovoj teškoj godini čak su i dobro prošli – kaže Stepić.
Ipak, očekuje se da će sljedeće godine površine biti malo smanjene.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!