VIŠEMILIJUNSKO ULAGANJE Dozvola za sanaciju iziskivala je više od 200 postupaka izvlaštenja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na nedavno održanoj sjednici bjelovarskog Gradskog vijeća moglo se čuti o najnovijem višemilijunskom projektu Vodnih usluga. O čemu se točno radi, dodatno je pojasnio predsjednik Uprave Vodnih usluga Ivan Ivančić.
-Posljednje tri godine u pripremi je sanacija, odnosno zamjena postojećeg glavnog cjevovoda vodoopskrbnog sustava Grada Bjelovara. Ukupna dužina cjevovoda predviđenog za sanaciju je 19 i pol kilometra. Radi se o spoju mjesta Delovi gdje su naši bunari, u vlasništvu Grada Bjelovara i gradske komunalne tvrtke i spojnom cjevovodu na relaciji od Javorovca do Bjelovara. Riječ je o jednoj od najstarijih dionica vodoopskrbnog sustava Grada Bjelovara. Cjevovod je još uvijek u funkciji, međutim, njegov eksploatacijski i amortizacijski vijek je pri kraju, odnosno potrošen je i treba ga zamijeniti – pojasnio je Ivančić i dodao kako su pripremili projektnu dokumentaciju, ishodili suglasnosti vlasnika parcela za uslužnost, što je zahtijevalo složene i dugotrajne postupke jer se rado o 500-tinjak vlasnika parcela na tom potezu gdje je bilo potrebno provesti vještačenja vrijednosti prava služnosti, sklopit ugovore, ovjeriti ih kod bilježnika, te provesti u gruntovnici.
Ivan Ivančić, predsjednik Uprave Vodnih usluga
-Naravno, neki od vlasnika su se protivili tome pa je bilko potrebno provesti i 200-tinjak postupaka izvlaštenja pri nadležni državnim uredima, no ovog trenutka je projekt na potvrdi u Ministarstvu graditeljstva. Očekujemo ubrzo i dozvolu, optimističan je Ivančić koji je pohvalio i suradnju s nadležnim Ministarstvom, ali i Hrvatskim vodama koje su i financirale projektnu dokumentaciju. Valja spomenuti kako je ovaj projekt već kandidiran prema dostupnim EU fondovima, a njegova vrijednost je između 40 i 50 milijuna kuna, dok će stvarnu vrijednost ovog projekta pokazati javna nabava koju tek treba provesti.
Predsjednik Uprave priznao je kako je kroz cijeli postupak ishođenja projektne dokumentacije najduže trajao upravo ovaj vezan uz rješavanje imovinsko – pravnih dozvola. Na potezu gdje će se sanirati cjevovod nalazi se velik broj građevinskog, poljoprivrednog i šumskog zemljišta, što je podrazumijevalo velik broj stručnjaka koji su morali biti uključeni u ovaj postupak.
-Sve je odraženo vrlo efikasno, državni uredi pri kojima smo vodili postupke izvlaštenja promptno su reagirali, pa je cijeli posao završio u dobrom prolaznom vremenu -priznao je Ivančić i dodao kako očekuje da će nakon dobivanja građevinske dozvole, biti u prilici raspisati javni natječaj, što vjeruje da će se dogoditi u nadolazećoj 2021. godini, dok same radove očekuje tokom 2022. godine.
-Činjenica je da Grad Bjelovar nikad nije ostao bez vode, što znači da su naše ekipe spremne uvijek izaći na teren i sanirati nastale kvarove koji su očekivani. Naša je vodoopskrba uvijek temeljita, sigurna, redovita, sustavna i kontinuirana, ona nikad nije bila upitna. I tako je na cijelom području našeg uslužnog područja – Grada Bjelovara, Općina Kapela, Rovišće te Nove Rače – zaključio je Ivančić dodavši kako će ovo najnovoije ulaganja osigurati da i dalje bude tako.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!