JURIŠ NA ŽUPANIJU Hrebak i načelnici vjeruju da mogu osvojiti desetak mandata

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Već osam godina Bjelovarsko-bilogorska županija nema centralnu opciju u Županijskoj skupštini. Želimo to promijeniti jer nam je dosta ne netko drugi odlučuje o nama. To ubuduće želimo činiti sami – tim riječima bjelovarski gradonačelnik i predsjednik HSLS-a Dario Hrebak pojašnjava zbog čega je krenuo s okupljanjem partnera za zajedničku listu za županiju na nadolazećim lokalnim izborima. Na njoj bi se, uz Hrebaka, trebali naći čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak, načelnici Kapele i Velike Pisanice Danijel Kovačec i Fredi Pali. Hrebak ne krije da bi u spomenutom timu volio vidjeti i dežanovačkog načelnika, bivšeg SDP-ovca Josipa Stjepanovića, a s obzirom na aktualna previranja u HSS-u, kaže kako nije isključena mogućnost suradnje s nekim načelnicima iz te stranke.

-Sve su to uspješni gradonačelnici i načelnici u svojim sredinama, ljudi koji imaju rezultate. Vjerujem da možemo sastaviti kvalitetnu listu koja može osvojiti i do deset mandata u Županijskoj skupštini. Neka istraživanja koja smo već proveli pokazuju da bi birači takvu priču dobro prihvatili, a mi vjerujemo kako bismo na ovaj način lakše realizirali neke županijske projekte koji su građanima važni, poput završetka izgradnje sportskih dvorana i sl. – tumači Hrebak koji bi trebao biti nositelj spomenute liste. Svoj optimizam temelji i na činjenici da je na nedavnim parlamentarnim izborima u drugoj izbornoj jedinici dobio 6.214 preferencijalnih glasova, od kojih više od pola upravo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Sasvim je izvjesno da bi ta brojka na lokalnim izborima mogla biti i veća, a kad se tome pribroje glasovi birača ostalih načelnika, mandati ne bi trebali izostati. S obzirom da su neki od spomenutih kandidata za listu na ranijim izborima obično podržavali neku od trenutno najvećih opcija u Skupštini – Bajsa s SDP-om ili HDZ – evidentno je da bi i te dvije opcije, u slučaju formiranja nove liste, mogle ostati bez dijela svojih birača.

FOTO Grad Čazma, Gradonačelnik Dinko Pirak

Čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak, koji je u proljeće ove godine napustio HSS zbog neslaganja s politikom Kreše Beljaka, potvrdio nam je kako su pregovori o potencijalnoj novoj velikoj koaliciji u županiji u tijeku, no nije želio otkrivati detalje.

-Mi razgovaramo, ali ništa još nije definiramo. Mogu vam samo otkriti kako bi u ovoj priči još moglo biti nekih zanimljivih iznenađenja – kaže Pirak.

I velikopisanički načelnik Fredi Pali napominje kako su razgovori i pregovori još uvijek u tijeku, no priznaje kako smatra da bi lista u nastajanju mogla naići na jako dobar odaziv kod birača.

-Bilo bi dobro da se na političkoj sceni stvori lista na kojoj će biti nezavisni načelnici koji zaista mogu dati smjernice nekog novog razvoja općina, gradova i županije. Već sama protuteza HDZ-u, SDP-u i drugim velikim opcijama dobra je stvar i mislim da će birači to prihvatiti – kaže Pali.

Otkriva kako bi volio da se na spomenutoj listi ne nađu isključivo političari, već i istaknuti pojedinci s gospodarskim iskustvom, koji konkretnim prijedlozima mogu pridonijeti razvoju županije.

-Otkako sam i sam krenuo u poduzetničke vode, shvatio sam da neke stvari treba mijenjati. Naša županija ima velike potencijale, prvenstveno u poljoprivredi, ali i na drugim područjima, koje moramo bolje koristiti – zaključuje Pali.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!