VISOKA PROCIJEPLJENOST Čak 72 posto korisnika Doma za starije primilo je prvu dozu spasonosnog cjepiva

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Cijepljenje protiv koronavirusa jedva su dočekali u Domu za starije osobe Bjelovar. Ravnateljica ustanove Jasmina Radojčić pojasnila je kakva je bila procedura i naposljetku, kakav je bio odaziv korisnika.
-Cijepljenje je na dobrovoljnoj bazi, mi pitamo naše korisnike žele li se cijepiti, a ukoliko pokažu interes, dolaze na recepciju, potpisuju izjavu i ostavljaju svoje podatke. Dosad je kod nas cijepljeno 172 korisnika, što je visokih 72 posto od ukupnog broja korisnika. Čitavo nedjeljno poslijepodne naša glavna sestra, glavna sestra njegovatelja i liječnik su cijepili korisnike. Išli su od sobe do sobe – pojasnila je Radojčić i istaknula da su dobili 27 doza cijepiva. U svakoj dozi ima dovoljno za 5 ili 6 cijepljenja, a izvučeno je 6,6 cijepljenja po dozi, potvrdila je ravnateljica, što ukazuje na maksimalnu usredotočenost da se izvuče svaka kap spasonosnog cjepiva.
Ravnateljica Jasmina Radojčić
-Uspjeli smo cijepiti fantastičan broj korisnika koji su bili zainteresirani za cijepljenje. Prethodno su pitali mene i drugo osoblje u Domu hoćemo li se mi cijepiti, a nakon što smo odgovorili potvrdno, i oni su bili dodatno ohrabreni. Smatraju ako se mi cijepimo, da je onda cjepivo sigurno i za njih. I njima je dosta takvog života, žele da nam se vrati ono staro normalno, a ako ćemo to dobiti cijepivom, a vjerujem da hoćemo, onda tu nema puno dilema – kazala je ravnateljica Radojčić dodavši kako u idućoj turi vjeruje da će stići dovoljno cijepiva za ostatak korisnika, ali i djelatnika Doma. Dosad su cijepljena samo tri radnika, jer su sve doze prepustili svojim korisnicima. Docjepljivanje je kroz tri tjedna, a Radojčić vjeruje kako će kroz 10-ak dana do tri tjedna stići i ostatak cijepiva.
Sve je na dobrovoljnoj bazi, no ja apeliram na savjest mojih radnika. Molim ih i objašnjavam im da mi ne možemo cijepiti korisnike, a mi se ne cijepiti. Jer time dovodimo u opasnost da se virus proširi među nama, tada slijedi izlolacija i opet nemogućnost brige o korisnicima – jasna je bila Radojčić koja je priznala i kako je prije nekoliko dana korinavirus ipak ušao u Dom. Vjeruje da je donesen izvana, od korisnika koji moraju redovito na dijalizu u Opću bolnicu Bjelovar, no tvrdi kako je situacija potpuno pod kontrolom.
-Pozitivni korisnici su na sumamedu, posudili smo infuziju, izolirali ih i nema opasnosti za ostale. Oni čak nemaju niti temperaturu – kazala je ravnateljica koja je izrazila veliko žaljenje što se to dogodilo svega nekoliko dana prije početka cijepljenja, no svjesna je da na to nisu mogli utjecati.
-Mi smo valjda zadnji dom u Hrvatskoj da je izdržao devet mjeseci, a da nam virus nije ušao u ustanovu. Imamo 350 osoba, svaki tjedan se testiramo i zbilja pazimo – zaključila je Radojčić.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!