SIGURNA KUĆA Europska pomoć žrtvama nasilja iz četiri županije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nedovoljna osviještenost javnosti, neadekvatno uređen prostor, nedostatak opreme, nepostojanje jedinstvene besplatne telefonske linije i izostanak dežurstava problemi su s kojima se suočavaju udruge koje rade sa ženama i djecom žrtvama nasilja. Upravo se s tim problemima u koštac hvata projekt “Sigurna kuća – podizanje kvalitete psihosocijalne podrške i boravka” čiji je nositelj Grad Bjelovar, a u koji su uz bjelovarsku udrugu Iris uključene i križevačka Hera, pakrački Delfin i S.O.S Virovitica, redom udruge s višegodišnjim iskustvom rada sa ženama žrtvama nasilja i žrtvama obiteljskog nasilja. Cilj tog dvogodišnjeg projekta je podići kvalitetu usluga, ali i ne manje važno smještaja. Kroz obnovu će proći bjelovarska sigurna kuća u kojoj je trenutno 14 korisnica i korisnika, a godišnje kroz nju prođe 70 osoba. Podizanje kvalitete smještaja je nužnost, ističe voditeljica sigurne kuće Iskrica Strčić.
-Tu je ponajprije kupaonica koja nije renovirana od 2007. od kada postojimo i naravno želimo poboljšati neke stvari u kućanstvu koje korisnice svakodnevno koriste – navodi Strčić.
Projekt obuhvaća i uspostavu SOS telefonske linije, pravnu i psihosocijalnu podršku za 180 žrtava nasilja iz Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije. No, ono po čemu je poseban je to što obuhvaća i počinitelje nasilja. Kroz psihosocijalni tretman će proći njih 16, a upravo je i rad s njima ključan, smatra voditeljica projekta Andrea Novaković.
-Ja mislim da je to presudno, apsolutno. To je mjera suda koju je inače zakonski obvezno provoditi i to je ključni dio – ističe Novaković.
Partnerske organizacije će se snažnije povezati pri čemu je primjerice križevačkoj Heri koja s Koprivničko-križevačkom županijom kreće u osnivanje skloništa dragocjeno bjelovarsko iskustvo, ističe koordinatorica Here Marina Švagelj Jažić.
-Ovaj projekt je na neki način nama velika podrška u razvoju samih vještina nas koji radimo izravno sa ženama žrtvama obiteljskog nasilja – kaže Švagelj Jažić.
Projekt je na uvodnoj konferenciji pozdravio i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. To je, smatra, dobar način korištenja EU fondova.
-Na ovaj način možemo napraviti puno jer u gradskom proračunu za takve hvalevrijedne projekte ne bi imali dovoljno sredstava, a na ovaj način još jedan segment našeg rada možemo učiniti boljim – ističe Hrebak.
Projekt “Sigurna kuća – podizanje kvalitete psihosocijalne podrške i boravka” je vrijedan gotovo milijun i pol kuna, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda i državnog proračuna.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!