UNATOČ SVEMU Na kraju 2020. godine u Končanici zadovoljni realiziranim

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KONČANICA – Ovu godinu u Končanici su započeli optimistično, s brojnim planovima, ni ne sluteći kakve izazove sa sobom nosi 2020. Ipak, uspjeli su realizirati većinu planiranog. Detalje u razgovoru za naš portal otkriva općinski načelnik Zlatko Bakunić.

Koliko je bilo teško u ovoj godini, s obzirom na korona krizu, provoditi zacrtane planove? Koliko je izvršenje proračuna za ovu i plan za iduću godinu?

Godina iza nas je bila teška i izazovna, međutim na kraju kada podvučemo crtu, možemo reći da su svi glavni ciljevi kao i projekti izvršeni. Uspjeli smo uvesti i nove programe kao što je poticanje stambenog zbrinjavanja mladih obitelji i poticanje poduzetništva. II. izmjenama i dopunama Proračuna Općine Končanica za 2020. godinu, proračun Općine Končanica iznosi 9.800.000,00 kuna a proračun Općine Končanica za 2021. godinu iznosi 9.500.000,00 kuna.

Ove ste godine puno ulagali u društvenu infrastrukturu – mjesne domove, spremište za vatrogasce i sl. Jeste li zadovoljni učinjenim, kakvi su daljnji planovi na tom području?

Da, tako je, većina društvenih domova na području općine Končanica je obnovljena te su čak uvedena i centralna grijanja i klime. Ove godine je završena 3. etapa adaptacije društvenog doma u Daruvarskom Brestovcu a 2021. godine je u planu 4. etapa adaptacije društvenog doma u Daruvarskom Brestovcu te uređenje okoliša društvenog doma u Daruvarskom Brestovcu čime bi taj projekt bio završen u cijelosti i dobit će se jedan reprezentativan javni prostor u centru Daruvarskog Brestovca. Nadalje u Daruvarskom Brestovcu u centru naselja se planira izgradnja i opremanje dječjeg igrališta u 2021. godini.

Što se tiče vatrogasaca, ove godine su izgrađene garaže i nadstrešnice za vatrogasna vozila u Končanici, a 2021. godine je u planu adaptacija i dogradnja vatrogasnog doma u Končanici čime bi se zaokružila priča i s vatrogasnim objektima na području Općine Končanica.

Svojevrsni iskorak u poboljšanju smještajnih kapaciteta bit će prenamjena doma u Daruvarskom Brestovcu u hostel. U kojoj je fazi taj projekt?

Kao što sam ranije naveo, 2021. godine planira se 4. etapa adaptacije društvenog doma u Daruvarskom Brestovcu gdje će jedan dio na katu društvenog doma biti uređen kao smještajni objekt jer nam se ukazala potreba zbog velikog broja udruga kao i događaja koji iste organiziraju na području Općine Končanica. Naime, za svaki događaj nam dolaze prijateljske udruge koje sudjeluju u programu kao i razni gosti i jednostavno je potrebno da imamo objekt u kojemu možemo pružiti adekvatan smještaj većem broju ljudi.

Problem odlaganja otpada djelomično ste riješili postavljanjem reciklažnog dvorišta. Kakva je povratna informacija mještana?

Mobilno reciklažno dvorište je nabavljeno i isto smo upisali u očevidnik reciklažnih dvorišta. Također, isto smo prenijeli na upravljanje Darkomu d.o.o. Daruvar koji ima sklopljen ugovor s Općinom Končanica za odvoz i gospodarenjem otpadom na području naše Općine.

Još je preostalo odrediti raspored korištenja MRD-a jer će se isto seliti iz naselja u naselje te planiramo da početkom 2021. godine isto bude u funkciji te da građanima možemo pružiti još jednu uslugu za lakše razvrstavanje otpada.

Načelnik Zlatko Bakunić

Godinama već ulažete u djecu i mlade kroz različite potpore. Koje su ove godine osigurane za njih?

Općina Končanica ulaže u osnovnoškolsko obrazovanje te svake godine osiguramo 100.000,00 kuna za Češku osnovnu školu Josipa Ružičke Končanica, za škole u prirodi, školu plivanja, školu skijanja, nabavu radnih bilježnica itd.

Nadalje, općina financira razne udruge u kojima sudjeluju mladi s područja Općine Končanica. Općina Također isplaćuje stipendije studentima i naknadu za novorođenu djecu. I od 2020. godine uveli smo program za poticanje stambenog zbrinjavanja mladih obitelji kako bismo potakli ostanak mladih obitelji na području Općine Končanica.

Končanica je poznata po bogatom društvenom životu, brojnim društvima i klubovima. Kakva je suradnja Općine s njima?

Da, kao što sam već ranije naveo, Općina Končanica je ponosna na veliki broj udruga i klubova koji djeluju na području Općine Konačnica od čeških beseda, nogometaša, strijelaca, umirovljenika i drugih te iste svake godine financira sa značajnim sredstvima. Udruge su jako aktivne u svom djelovanju te organiziraju razne kulturne, umjetničke i sportske događaje i mogu reći da jako dobro surađujemo u organizaciji svih većih događaja na području Općine Končanica.

Ove godine zbog korona krize većina događaja je otkazana ali nadam se da će se 2021. godine situacija popraviti te da će se sve udruge moći pokazati u najboljem mogućem svjetlu.

Što će biti najvažniji općinski projekti u 2021.?

Za 2021. godinu planiramo 4. etapu adaptacije društvenog doma u Daruvarskom Brestovcu kao i uređenje okoliša istog društvenog doma i izgradnju i opremanje dječjeg igrališta čime bi dobili jer reprezentativan prostor u centru Daruvarskog Brestovca. Nadalje, u planu je adaptacija i dogradnja vatrogasnog doma u Končanici čime bi zaokružili priču s vatrogastvom na području Općine Končanica. U društvenom domu u Otkopima planiramo uvesti centralno grijanje na plin i klime. A najvažniji kapitalni projekt u kojemu Općina Končanica sudjeluje kao partner je izgradnja sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u Končanici i Daruvarskom Brestovcu kao i izgradnja pročistača.

U tijeku je izrada projektne dokumentacije za isto a izgradnja navedenog sustava bi išla zajedno s rekonstrukcijom ceste DC5 kroz Končanicu za što imamo potpisani Načelni sporazum s Hrvatskim cestama i Hrvatskim vodama.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!