VAL DOBROTE U nizu onih koji pomažu veliku ulogu imaju i obrtnici

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

PETRINJA/SISAK/GLINA – Na tešku situaciju građana Petrinje, Gline, Siska i okolnih naselja razorenih potresom se oglušili nisu ni obrtnici koji su spremno krenuli odmah pružati potrebnu pomoć. I bjelovarsko-bilogorski ugostitelji za nastradale u potresu kuhaju, a u Sisačko-moslavačku županiju su poslali i radne strojeve, potvrdio nam je predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije Goran Grgić. Konkretnu pomoć koja je potrebna odmah daje i Hrvatska obrtnička komora, odlučeno je na današnjoj sjednici Upravnog odbora.
-Donesena je odluka da se u ovom prvom koraku već danas žiteljima pogođenih područja isporuči pedeset agregata s pripadajućim gorivom i produžnim kablovima kao i dvije tisuće najlona za privremeni pokrov kuća – navodi Grgić.
Foto Ana Paić
I obrtnici su, napominje Grgić, pozvani da se suzdrže pojedinačnih akcija već će se sve koordinirati s Obrtničkom komorom Sisačko-moslavačke županije kako bi ondje stizalo ono što je doista potrebno. Potrebno je, smatra HOK, sisačko-moslavačke obrtnike uključiti u covid program pokrivanja plaća radnika, ali ih i osloboditi plaćanja taksi za privremeno zatvaranje obrta na što je dio primoran. Vlada je, kaže Grgić, te takse obećala ukinuti. Sami obrtnici će pak i financijski pomoći.
-Donijeli smo odluku da otvorimo žiro račun u Hrvatskoj obrtničkoj komori i očekujemo da ćemo prikupiti i do desetak milijuna kuna donacijama obrtnika iz cijele Hrvatske, ali i Bosne, Crne Gore, Slovenije i Bavarske koji se već javljaju – ističe Grgić.
Prikupljaju se i podaci o obrtnicima čiji su domovi i radnje oštećeni u potresu kako bi do njih pomoć došla čim prije.
-Ja sam u kontaktu s predsjednicima udruženja Sisak i Petrinja-Glina, pa ćemo onima najteže pogođenim obrtnicima i prije nego se račun uspostavi uputiti izravno neka financijska sredstva – kaže predsjednik bjelovarsko-bilogorskih obrtnika.
Pomagat će, kaže Grgić, svima, a ne samo obrtnicima jer iako su obrtnici diljem zemlje zbog pandemije u teškoj situaciji svjesni su da su dio zajednice i da trebaju pomoći onima kojima je najteže.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!