LEGENDA O HRVATSKOM HRASTU Šumsko-voćna oaza u Bedeničkoj

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKA PISANICA – Prava mala voćno-šumska oaza može se pronaći u Bedeničkoj kod Velike Pisanice na imanju Jasne Ileković koja se sadnjom autohtonih, ali i za ovo podneblje neobičnih biljaka nastoji prilagoditi sve ćudljivijem vremenu i klimatskim promjenama. Može se Jasna pohvaliti s oko 500 stabala oraha u ekološkoj proizvodnji, a između njih su svoje mjesto našli i šipak, marelice, žužule, ali i šumske šparoge, začinsko i aromatično bilje, bademi, pekan orasi, mini kivi, sibirski kivi i onaj bavarski. U onom šumskom dijelu može se prošetati ispod krošanja oko tri tisuće stabala hrasta kitnjaka koje je zasadila kako bi obnovila staru šumu, a na preporuku savjetodavaca. Proći se može i kraj breze, bukve, ali i trešnje, kestena, maruna. Neće gospođa Jasna stati na tome već planira zasaditi i dvadeset divljih krušaka i isto toliko brekinja. To se uklapa u njeno nastojanje očuvanja starih sorta.
Foto: Privatni album
-Brekinja je šumska plodonosna sorta; brekinja, mukinja, krušvica, oskoruša. To su stare vrste koje su plodonosne i ljekovite, a njihove plodove mi nemamo priliku vidjeti – tumači Ileković.
Zahvaljujući njoj i ti će se plodovi moći vidjeti. Uz pomoć mjere 6.3.1 oformila poučnu stazu bajkovitog naziva “Legenda o hrvatskom hrastu” na kojoj svi koji njom prođu mogu upoznati razne biljne vrste. Ima ona velike planove, pa je na dijelu šume koje je vodoležno i nema kvalitetna stabla osmislila još jedan projekt koji je prijavila na mjeru 8.5.2 Programa ruralnog razvoja.
-Idu tri kaskadno-pretočna potoka, akumulacija, vidikovac, šetnice – nabraja Ileković.
Taj dio se nada izrealizirati i uz pomoć Općine. Bit će to dakle pravi mali raj, a nakon što prošetate poučnom stazom, upoznate se s brojnim voćkama i stablima, opustite u njihovim krošnjama, uživate u žuboru vode, okrijepiti se možete i domaćim likerima od bilja, oraha, divlje ruže. Što više možete poželjeti za bijeg od svakodnevne vreve i stresa?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!