INTERVJU Prva žena Grada ne želi da riječi kako su mladi budućnost – budu samo slovo na papiru

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

PAKRAC – Iako je 2020. godina mnogima u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj bila neizvjesna i puna strahova, na području Grada Pakraca ipak su se realizirali kvalitetni i korisni projekti za tamošnje stanovništvo. O tome svjedoči prva žena Grada, Anamarija Blažević, koja je u razgovoru za Klikni.hr odala i koji su im planovi u narednom razdoblju.
FOTO: PAKRAC.HR
  1. Grad Pakrac je u ovoj kriznoj 2020. godini na mnoge načine pomagao onima koji su najpogođeniji krizom i to već od prvog vala pandemije, onog proljetnog. Prvenstveno obrtnicima i poduzetnicima. Na koje sve načine?
Zadnje tri godine provodimo Program potpore poduzetnicima koji smo ove godine maksimalno podredili trenutku u kojem se nalazimo. Već u ožujku smo donijeli set mjera kojima smo željeli našim poduzetnicima pomoći prevladati probleme u kojima su se našli zbog pandemije. Neke od mjera su: oslobađanje od zakupa poslovnih prostora i javnih površina u vlasništvu Grada, oslobađanje komunalne naknade za sve koji su bili zatvoreni, oslobađanje poreza na potrošnju, besplatne usluge Poduzetničkog centra Pakrac, sufinanciranje zakupa poslovnog prostora, sufinanciranje nabave opreme i higijenskih sredstava za obavljanje djelatnosti, sufinanciranje novog zapošljavanja i troškova osnivanja poduzeća, sufinanciranje ulaganja u dugotrajnu imovinu…
Za mjere potpore poduzetnicima 2020. godine će biti iz gradskog proračuna isplaćeno oko 850.000 kuna.
  1. Ako spominjemo potpore, valja se dotaknuti i onih namijenjenih djeci, školarcima i mladim obiteljima. Grad Pakrac ovdje je učinio svojevrsni iskorak osiguravši i neke nove potpore. Kako su one prihvaćene?
Ne želimo da riječi kako su mladi naša budućnost budu samo slovo na papiru ili da taj izraz koristimo bez da ga na terenu i provodimo. Ulaganje u djecu, ustanove koje rade s djecom, u mlade i obitelji je ono o čemu intenzivno promišljamo i radimo. Kontinuirano ulažemo u razvoj predškolskih ustanova, kako u zgrade i opremu tako i u sam rad vrtića. Naš vrtić radi do 21 sat i ima niz programa prilagođenih djeci predškolske dobi. Isto tako sufinanciramo produženi boravak u osnovnoj školi i nabavu radnih bilježnica i potrebnih materijala, stipendiramo sve redovne i redovite studente. Mogu nabrajati dosta toga, ali izdvojila bih povećanje naknada za novorođenu djecu, program kojim pomažemo obitelji s troje i više djece, te program kojim financijski pomažemo mlade obitelji za rješavanje stambenog pitanja. Samo za ovu zadnju mjeru iz gradskog proračuna je u 2020. godini izdvojeno oko pola milijuna kuna. Drago mi je što podaci iz pakračkog rodilišta i ove godine pokazuju povećan broj novorođene djece.
Sve mjere su prihvaćene dosta dobro i drago mi je što su ih moji sugrađani prepoznali i što ih koriste.
  1. Pakrac su u ovoj tekućoj godini obilježili i veliki infrastrukturni projekti zahvaljujući kojima će ubuduće Grad imati znatno kvalitetniju komunalnu infrastrukturu. Pojasnite nam o čemu je točno riječ.
Zadnjih 10 godina intenzivno se radilo na stvaranju uvjeta za provođenje projekta aglomeracija na području Pakraca i Lipika koji ima vrijednost oko 200 milijuna kuna. Napokon smo sredinom godine dobili izvođače na terenu i počeli realizirati projekt koji obuhvaća rekonstrukciju, dogradnju i proširenje više od 36 kilometara vodoopskrbnog sustava, od čega izgradnju 4,1 kilometar novog dovodnog cjevovoda Pakrac-Lipik, rekonstrukciju 7 kilometara dovodnog cjevovoda Gaj-Dobrovac te rekonstrukciju 25,1 kilometar vodoopskrbne mreže. Također je predviđena izgradnja 33,4 kilometra i rekonstrukcija 22 i pol kilometra, sveukupno 56 kilometara sustava odvodnje. Tu je i izgradnja 18 crpnih stanica, a projekt obuhvaća radove u dijelovima deset naselja na području Pakraca i Lipika.
Pri završetku su radovi na središnjem gradskom Trgu koji je u potpunosti promijenio vizuru i uz 24 energetski obnovljene višestambene zgrade Pakrac dobiva jedan novi izgled.
Završena je izgradnja vodoopskrbe za 11 naselja sjeverozapadno od Pakraca, što znači da se mještani tih naselja mogu priključiti na javnovodoopskrbni sustav.
Nakon kušnje prostora bivše tvornice Papuk napokon smo krenuli u uređenje infrastrukture i stvaranju uvijete za invenstitore.
Krenula je izgradnja terena s umjetnom travom i isto tako procedura nabave balona za tenisko igralište. Kada govorim o sportu, završena je energetska obnova gradske sportske dvorane, a pri kraju je i završetak obnove Opće županijske bolnice i bolnice ratnih veterana u Pakracu.
Dopustite mi još samo spomenutu da smo završili i spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima.
  1. Razvoj turizma na području Grada Pakraca i okolice nešto je što iz godine u godinu pokazuje nove potencijale. Obnova omiljenog izletišta Pakračana Omanovca i veliki projekt uređenja Spahijskog podruma tek su dio ponude koja bi ubućuće mogla u Vaš kraj privlačiti velik broj posjetitelja. Što sve možemo očekivati tim projektima?
Omanovac je omiljeno izletište puno šire od samo Pakračana i Lipičana. Tamo možemo vidjeti raznih registarskih oznaka, od Osijeka, preko Kutine do Rijeke. Znak je to da trebamo pojačati našu angažiranost oko turizma. U tome trebamo svi zajedno sudjelovati od gradske uprave i turističke zajednice do lokalnih OPGova bez kojih ne možemo graditi turističku priču za koju imamo veliki potencijal u našoj okolini. Drago mi je što naše udruge prepoznaju isto i postaju nam partner u izgradmnji turističke infrastrukture. Spahijski podrum kao dio Svijeta graševine je posebno lijepa priča. Grad Pakrac je nositelj tog projekta vrijednog preko 60 milijuna kuna, a skoro pola toga iznosa namijenjena je Spahijskom podrumu, za obnovu i opremanje po visokim europskim kriterijima multimedije.
Pakrac je kraj s bogatom poviješću, kulturnom i prirodnom baštinom. Sve je to preduvijet za dobru turističku priču. Uz to ulažemo u izgradnju sportskih terena i objekata i sigurno možemo razviti turizam. Koji grad se može pohvaliti prvom kovnicom novca iz 1256. godine? Gdje u Slavoniji možete popiti kavu na 655 metara nadmorske visine i pri tome vidjeti Sljeme? Muzej ratne i vojne povijesti također ima svoju jedinstvenu priču.
Nemoguće je sve nabrojati, Pakrac trebate doživjeti pa Vas pozivam dođite u Pakrac!
  1. Naposljetku, na što ćete se u narednom periodu usredotočiti? Što Vam je cilj u 2021. godini realizirati?
Teško je razdvojiti projekte na kojima radimo na jednu godinu. Trenutno provodimo preko 300 milijuna kuna vrijedne projekte. Od infrastrukturnih kao što je aglomeracija, uređenje poduzetničke zone, izgradnja nogostupa i sportskih objekata, ulaganja u obrazovanje do skrbi o osobama s invaliditetom i starije životne dobi. Sve to ćemo nastaviti raditi ne samo u 2021. nego i daljnjih godina. Očekuje nas još velikih i vrijednih projekata i jako im se radujem jer svaki od njih stvara uvjete za kvalitetniji život u našem Pakracu i njegovim naseljima.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!